Klokt beslut av politikerna

Kloka politiker. Efter den märkliga processen som genomförts för att sälja åtta villatomter, tog politikerna i RSAU det kloka beslutet att göra om och göra rätt.

Kloka politiker. Efter den märkliga processen som genomförts för att sälja åtta villatomter, tog politikerna i RSAU det kloka beslutet att göra om och göra rätt.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2017-02-16 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den numera välkända villatomtsaffären som P4 Gotland så förtjänstfullt rapporterat om fick ett bra slut. Politikerna i regionstyrelsens arbetsutskott, RSAU, beslutade i onsdags att föreslå regionstyrelsen att riva upp kontrakten och göra om hela processen. Ett mycket klokt beslut av ett enigt RSAU

För det finns mycket som kan ifrågasättas med den process som så snabbt avslutades i mitten av december.

Vad som orsakat den märkliga processen vet jag inte, men att den leder till förändringar är redan klart. Regionen har redan satt fart på arbetet att ta fram en checklista att använda vid nästa tillfälle då tomter ska säljas, för att inte upprepa de misstag som nu gjorts.

Den ansvariga tjänstemannen på regionen har själv enligt P4 Gotland uttryckt att en orsak till den allt för snabba processen är att regionen ville ha in pengarna från försäljningen redan i bokslutet för 2016. Något som jag finner anmärkningsvärt.

När det gäller den aktuella affären var de så gott som omöjligt att få in de pengarna i bokslutet för 2016. Detta då försäljningen inte är klar förrän regionstyrelsen godkänt den och det sista regionstyrelsemötet för 2016 hölls samma dag som tomterna lades ut till försäljning på internetsidan Hemnet.

Varför ansvarig tjänsteman ändå trodde att affären skulle snabbas på bör undersökas. Alla som har eller har haft någon form av ekonomiskt ansvar vet att det inför årsskiften blir lite av panik i organisationerna för att få in de transaktioner som gjorts under året på rätt år i bokslutet.

Oavsett hur den ekonomiska situationen är i de organisationerna. Men det borde även vara allmänt känt för tjänstemannen som skött försäljningen från regionens sida och hen borde kunna se skillnaden mellan vanlig årsskiftes stress och den press hen tydligen kände.

Oavsett vad som skett har regionstyrelsens arbetsutskott på ett tydligt sätt visat att det inte är okey att sköta försäljningar på det sett som nu skett.

När vi diskuterar regionens fastighetsaffärer är det också viktigt att hålla isär försäljning av färdiga tomter med försäljning av befintliga fastigheter ägda av regionen. Tomtmarken säljs absolut inte för att rädda ekonomin. Tomtmarken säljs för att skapa fler bostäder, något som Gotland helt klar behöver.

Det är tomtmark som oftast är byggfärdiga gällande planläggning och infrastruktur. Åtgärder som redan har kostat regionen pengar och tagit tid att genomföra. När det gäller befintliga fastigheter ägda av regionen görs helt andra avvägningar. Det är ovanligt att regionen säljer av villatomter och jag har inte lyckats ta reda på när det skedde senast. Så att den processen är oprövad kan ha varit en av orsakerna till strulet.

För under de senaste åren har en hel del tomter sålts genom anbud och markanvisningstävlingar för att det där ska byggas flerfamiljshus. Vad jag just nu kan påminna mig har ingen av försäljningsprocesserna runt alla de nya flerfamiljshusen som byggds de senaste 10 åren över så gott som hela Visby blivit ifrågasatt eller felbehandlat. Så att Regionen alltid strular till det är en klar överdrift.