Det finns inga dåliga konflikter. Det finns bara dåligt hanterade konflikter. Det är känt inom psykologin och sociologin. Men även i samhällskunskapen. Utan kriser och konflikter stagnerar samhällen och det är först vid rätt hanterade konflikter som samhällen förändras till bättre samhällen för folkflertalet.
Förra veckan skrev Filip Reinhag (S) på Facebook följande kloka reflektion:
”Jag funderar på varför så många nu ifrågasätter internationella normer och mänskliga rättigheter när vi för första gången på länge upplever en kris. Då argumenterar alltför många för att systemet inte fungerar och att det måste förändras.
Varför händer inte samma sak när kapitalismen och marknadsekonomin krisar?”
Kriser kommer och de hanteras olika av länderna. Än så länge är kraften i kapitalismens makt i världen alldeles för stor. När bankerna krisar för att de lånar ut för riskfyllt, så vågar den politiska makten i de flesta länder inget annat än rädda bankerna och deras vinster.
Istället för att rädda medborgarna, som blir arbetslösa, utan pension, sjukvård och annan skattefinansierad välfärd. Att rädda banker istället för medborgarna har lett till ännu snabbare ökning av klyftorna i de flesta länder.
Och det har helt klart öppnat dörrar för de högerextrema, nationalistiska och rasistiska strömningar som politiskt växer i Europa. Och i Sverige.
Om inte flyktingströmmen varit så stor under året, hade då de svenska politiska partierna gjort några blocköverskridande uppgörelser? Trycket utifrån har gjort att Moderaterna och lilla KD känt sig tvingade att kompromissa med regeringen Löfven.
M och KD har lagt desperata och illa underbyggda förslag om asylstopp och interneringsläger för asylsökande.
På ett sätt är det bra att M och KD lägger orealistiska förslag, som alla experter säger nej till. Då behöver inte statsminister Stefan Löfven bry sig om dessa irrspår. Vi får hoppas att han hittar bra förslag och bundsförvanter, som kan hantera krisen med det nu hårt ansträngda flyktingmottagandet.
I alla kriser är det viktigt att hantera dem rätt. Fel hanterat blir det som med bankkrisen, sämre samhällen för medborgarna.
Rätt hanterat blir det ökade flyktingmottagandet precis det som lyfter Sverige ett steg i utvecklingen.
Vi har urstarka statsfinanser, kommunerna och landstingen går dock på knäna ekonomiskt efter alla år av Reinfeldt/Borgs skattesänkningar. Detta moderata systemskifte har satt djupa spår i möjligheterna att finansiera välfärden i landet. Kommuner och landsting kan inte höja skatterna. Det är statens skatter som måste höjas.
Att Sverige och Gotland tar emot flyktingar kan bli ett lyft. Om vi hanterar krisen rätt. Vi ger förföljda människor fred från det krig och våld de flyr från.
De flyr till vår trygga demokrati. Det ska vi vara stolta över. De flyr från krig till demokratiska Sverige för att få utbildning och jobb.
De unga flyktingarna är energiska studerande och ser utbildning som språngbrädan till ett lyckligt liv. De värderar skolarbetet högt. En fin utmaning för öns skola, föräldrar och unga.