Kortare arbetstid är framtiden

Mer tid. Försöken med sex timmars arbetstid har varit positiva.

Mer tid. Försöken med sex timmars arbetstid har varit positiva.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ledare Gotlands Folkblad2016-07-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Med sommaren kommer inte bara Allsång på Skansen, fulla stränder, och grillos som ligger tung över sommarstugorna. Det är också högsäsong för bemanningskrisen i vården - varje år larmar både sjukhusen och personalen att situationen blir allt mer ohållbar. Och personalbristen sipprar från sommaren, ut över resten av året. Färre anställda i vården förväntas jobba allt mer och allt hårdare. Prognoser från SKL visar att det behöver rekryteras nästan 225 000 medarbetare i vård och omsorg fram till 2023.

För tolv år sedan beslutade Toyotafabriken i Mölndal att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, och på så sätt kunna öppna upp för dubbla skift på fabriken. Sjukskrivningstalen har gått ner, och personalen är både nöjdare och friskare.

Samma tendenser ser man på Svartedalens äldrecentrum på Hisingen i Göteborg. Där har man infört sex timmars arbetsdag på prov sedan ett och ett halvt år tillbaka.

Undersköterskan Kafiye Taspinar, 45 år gammal, berättar för Expressen om hur personalen har upplevt försöket på äldreboendet: ” - Det är tungt arbete på avdelningen men det är betydligt, betydligt bättre. Sjukskrivningarna har minskat, personalen är piggare och gladare. Man ger mer av sig själv och så småningom känner även de boende det”.

På Gotland ser vi också exempel på hur företag genomför försök med sex timmars arbetsdag. Som GT berättat om tidigare har Datatal AB och Oss reklambyrå, två företag baserade i Visby, genomfört en arbetstidsförkortning och märker redan av positiva resultat.

Det krävs många åtgärder för att komma tillrätta med den välfärdskris som fått pågå i Sverige i decennier. Det mest övertygande skälet för att börja införa sex timmars arbetsdag på vissa verksamheter är hur effektivt det är för att förbättra arbetsmiljön och minska stressen. På arbetsplatser som idag plågas av höga sjukskrivningar och massiv stress vore det en välkommen markering för att göra situationen mer hållbar. Det kan både göra välfärden mer effektiv, och göra den till en mer attraktiv arbetsplats. Låga löner, hög stress, och ohållbar arbetsbelastning är inte ett särskilt attraktivt lockbete.

Att organisera välfärden hållbart är i högsta grad en politisk fråga om vilken partierna borde söka strid. Det aviserade tillskottet på 10 miljarder till kommuner och landsting är positivt - men välfärdens räddning handlar inte bara om pengar. Erfarenheterna från Svartedalen, och flertalet experiment med arbetstidsförkortning, visar att det är minst lika viktigt hur arbetet är organiserat.

Försöken med kortad arbetstid sätter också fingret på något större, något mer övergripande. Lever vi för att arbeta oss sjuka och utstitna? Eller finns det en annan väg, där arbetslivet är hållbart? Där vi får mer tid till fritid och samtidigt kan vara mer effektiva på arbetsplatsen?

Låt en bilfabrik, ett äldreboende och en reklambyrå visa vägen för ett mer hållbart arbetsliv. Det kan vara en början till en lösning på välfärdskrisen.