Under våren och sommaren har vi sett två tydliga tecken på att kriser ger utveckling. Vi har regionens ekonomi som lett till hårda besparingskrav i alla av regionens verksamheter.
Besparingskrav som gör att förvaltningarna blir tvungna att se över sin organisation och sina verksamheter. Den översyn som gjorts och görs har redan gett resultat. Resultaten är, utifrån vad som hittills kommit fram, i och för sig inte tillräckliga för att vände regionens minus till plus. Många av de åtgärder som nu görs kommer säker att vara permanenta besparingar och förbättringar. Så de påtvingade sparkraven är inte bara av ondo.
I svallvågorna av den brist på dricksvatten som drabbat ön under våren och sommaren har också flera bra förslag och åtgärder kommit fram. Det så kallade processvattnet som är bra vatten men inte av så hög kvallitet att det är godkännt som dricksvatten spolades förut ut i avloppet. Vilket är onödigt av två orsaker. Dels är det bra vatten som absolut kan användas om än inte till dricksvatten, och dels blir det en onödig belastning på avloppsnätet och reningsverket. Under sommaren användes processvattnet till bevattning, något som man från Teknikförvaltningen vill göra även i fortsättningen.
Krisen har dessutom satt fart på sökandet efter nya vattentäkter vilket gett utslag på Fårö där en ny och mycket bra vattentäkt provpumpats under sommaren. Även gamla täkter där vatten kvaliteten blivit för dålig kan med hjälp av ny och relativt billig teknik öppnas igen. Med många vattentäkter kan man variera var man tar vattnet ifrån och på så sätt låta vattentäkter återhämta sig. Något som de inte fått möjlighet till under de senaste åren. Även frågan om att rena och avsalta vatten från Östersjön har fått fart som en följd av bristen på dricksvatten.
Det jag börjat fundera på är varför det skall krävas en allvarlig situation för att det skall komma fram bra förslag som kan spara pengar eller resurser? Varför finns inte ett sådant arbetssätt hela tiden? Varför sätter man inte ihop en eller flera grupper med uppdrag att hitta besparingar och/eller nya effektivare arbetssätt? Kreativa, kunniga men också lite galna personer som verkligen kan tänka utanför den berömda boxen.
En grupp med full tillgång till den hjälp de behöver i form av dokument och/eller sakkunniga. Att tänka sig olika krissituationer som kan drabba regionens verksamheter och utifrån ett scenario fundera på vad som kan gå illa och hur man sen löser problemen. Jag tror att det skulle ge bra effekter på regionens verksamheter, och ge förbättringar även när det inte är riktig kris.
För en vecka dedan skrev jag en debattartikel där jag redogjorde för positiva fakta om Sverige, som jag anser inte lyfts tillräckligt. Senare samma vecka kunde vi läsa att Sverige klättrar från plats nio till plats sex på World Economic Forums årliga rankning av de mest konkurrenskraftiga länderna.
Visst har vi utmaningar att ta tag i konstig vore det annars, men det finns absolut mer som är positivt än vad man kan tro utifrån det dagliga mediaflödet.