Läkarintyg på postorder?

Postorderintyg. Hur kommer myndigheter, arbetsgivare och försäkringsbolag att se på digitalt beställda sjukintyg?

Postorderintyg. Hur kommer myndigheter, arbetsgivare och försäkringsbolag att se på digitalt beställda sjukintyg?

Foto: Tommy Söderlund

Ledare Gotlands Folkblad2017-03-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När jag läser Gotlänningens politiska chefredaktör Eva Bofrides ledare den 16/3 blir jag lite orolig. I ledaren beskriver Bofride hur hon i sjukdomstider använt sig av en digital läkartjänst för att få ett läkarintyg. Orsaken var att sjukdom hindrat henne att åka på en bokad och betald resa, och att avbokningsskyddet då krävde ett läkarintyg för att falla ut.

Hennes intentioner för att använda den digitala tjänsten är lovvärd, då hon inte vill belasta sin vanliga vårdcentral. Vilket hon beskriver med följande ord. ”Där har man ju fullt upp att ta emot folk som behöver en läkare, hur skulle de kunna ha tid att ta emot någon som ”bara” behöver ett läkarintyg?”. Jag har absolut ingenting att invända mot Eva Bofrides agerande, men den för mig nya tjänsten väcker frågor.

Hur kommer dessa intyg att tas emot av arbetsgivare, Försäkringskassan eller, som i Bofrides fall, försäkringsbolag? Som vanliga läkarintyg, eller som postorderintyg från app-läkare?

Ett av de stora problemen för personer som ansökt om sjukpenning har varit hur Försäkringskassan sett på deras läkarintyg. Då det inte längre är sjukdom som ger rätt till sjukpenning, utan arbetsoförmåga har många har fått avslag för att läkarintygen inte skrivits så att Försäkringskassan med all tydlighet ser varför personen varit oförmögen att arbeta.

Jag vet att Försäkringskassan haft stora informationskampanjer riktade till läkare, men problemen har fortsatt, om än inte i samma utsträckning. Nu finns risken att Försäkringskassan återigen får intyg som de inte anser vara tillräckliga som underlag för att bevilja sjukpenning.

För hur ska en läkare som befinner sig på fastlandet genom en digital läkartjänst kunna intyga att personen verkligen är sjuk? Eller, som jag uppfattar det i Eva Bofrides fall, efter att personen varit sjuk. Visst finns det redan i dag möjlighet att telefonledes få läkarintyg av sin ordinarie läkare, men då har läkaren antingen bra koll på patienten eller möjlighet att få det genom journalerna.

Men det har också genom åren funnits läkare som skrivit ut sjukintyg lite vind för våg. Det finns heller inga som helst indikationer på att de digitala läkartjänsterna på något sätt missbrukas, men nu pratar vi om en helt ny företeelse.

Hur kommer arbetsgivare att reagera när deras anställda kommer med sjukintyg från app-läkare på sin frånvaro? Redan i dag finns det anställda som avkrävs läkarintyg från första sjukdagen, något som är en stor inskränkning för den anställda och som givetvis måste kommuniceras med den fackliga organisationen, men kommer fler att ifrågasättas nu när de kommer med app-läkarintyg? Kommer arbetsgivare att anpassa sina regelverk så att bara sjukintyg från vissa vårdtjänster godkänns? Kommer liknande krav att framföras av Försäkringskassan och försäkringsbolag?

Nya tjänster får så gott som alltid problem till att börja med. Oavsett hur bra de är, finns det saker man inte tänkt på, eller som inte rimmar med gällande lagar och paragrafer. Nya tjänster måste slipas till för att helt passa in i systemen. Men även systemen måste anpassas till de nya tjänsterna. Men anpassningsperioden drabbar tredje part så frågan är hur de här nya tjänsterna kommer att tas emot av myndigheter, försäkringsbolag och arbetsgivare.