Långt kvar till jämställd ö

Tidningen Amelia demonstrerade för jämställdhet utanför Handelsbanken i Visby 2011.

Tidningen Amelia demonstrerade för jämställdhet utanför Handelsbanken i Visby 2011.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare Gotlands Folkblad2015-07-16 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Är Gotland en jämställd plats att leva på? Vid en första anblick kan det kanske verka så. Gotland har högst andel kvinnliga företagare – i hela landet. Andelen kvinnliga chefer ökar, och fullmäktige är helt jämställt. Men Gotland är inte en jämställd plats, och det finns ganska många faktorer som visar att vi har en lång väg kvar att gå.

Kikar vi exempelvis på de reella löneskillnaderna på ön kan vi se att när man jämför män och kvinnors löner i de tio största yrkesgrupperna på Gotland, tjänar män i snitt 2990 kronor mer i samma yrkesområde som sina kvinnliga kollegor. Detta trots att gotländska kvinnor har en generellt högre utbildningsnivå än män. Det här är vad som kallas oförklarade löneskillnader – det vill säga, löneskillnader som inte kan härledas till olika utbildning, olika kompetenser, och olika ansvar.

Det är djupa strukturer som påverkar hur vi värderar män och kvinnors arbete, kompetenser, och liv olika. Djupa, patriarkala strukturer som genomsyrar allting i samhället. Men det blir kanske aldrig så tydligt som när vi svart på vitt ser att lika arbete betalas olika beroende på kön – och att det sker nästan överallt. Därför är det outsägligt viktigt att diskussionen inte bara stannar vid stora symbolfrågor – som kvotering till bolagsstyrelser, exempelvis. Nog för att det är viktigt med en bred representation, och med mångfald i våra bolagsstyrelser. Men en helt jämställd styrelse kommer inte göra arbetsmiljön bättre för de kvinnor som arbetar i vården. Ett exempel på det är Region Gotland.

Idag är det en lätt övervikt av kvinnor i regionfullmäktige, och regionstyrelsen är nästan jämställd. Av Gotlands totalt sju regionråd är fem kvinnor. Så toppskiktet i regionen är relativt jämställt, men för alla i regionens verksamheter ser det inte ut på samma sätt. Löneskillnaderna mellan manligt dominerade och kvinnligt dominerade förvaltningar är problematisk, och den sammanlagda löneskillnaden mellan män och kvinnor i regionen landar på 2737 kronor. I månaden. Ett lysande exempel på att en jämställd topp inte nödvändigtvis leder till en helt jämställd organisation. I den för regionen övergripande visionen – Vision 2025 – nämns jämställdhet bara en gång. En gång på 26 sidor, i förbigående. Patriarkala strukturer botas inte med en jämställd ledningsgrupp, eller med fluffiga värdeord i strategidokument. De botas med riktig politik och med resultat.

Den senaste tiden har det pratats mycket om hur vi får fler människor att flytta hit till ön, och framförallt hur vi får unga och barnfamiljer att söka sig till Gotland. Ett steg kan vara att det gotländska näringslivet och regionen gör gemensam sak i att utrota de oförklarliga löneskillnaderna. Med ett gemensamt mål och en gemensam vision om Gotland som en jämställd plats, där allas kompetenser tas till vara, kan det bli ett föregångsprojekt för samverkan mellan region och näringsliv.

Vill man locka till sig kompetenta medarbetare till regionen och till Gotlands växande företag kan man inte ägna sig åt en sådan otidsenlig och omoralisk verksamhet som att låta kön påverka lönesättningen.