Lätt och svårt att vara ung

Ungdomen. Det har aldrig varit så svårt att vara ung, det har aldrig varit så enkelt att vara ung.

Ungdomen. Det har aldrig varit så svårt att vara ung, det har aldrig varit så enkelt att vara ung.

Foto: Kallestad, Gorm

Ledare Gotlands Folkblad2017-05-22 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det har aldrig varit så svårt att vara ung, det har aldrig varit så enkelt att vara ung. Aldrig förr har det varit så lätt att vara en medborgare av hela världen – att ta del av kultur, politik och samhällsliv genom internet är en självklarhet för unga idag. Det är i sanning en bildningsrevolution som digitaliseringen kan göra möjlig.

Samtidigt går utvecklingen i motsatt riktning på många andra områden i samhället. Bostadsbristen är utbredd – särskilt för unga och för studenter. Ungdomsarbetslösheten är hög. Även om ungdomsarbetslösheten har sjunkit de senaste åren, är den hög jämfört med resten av befolkningen och många andra jämförbara länder.

Bland unga på arbetsmarknaden är otrygga anställningsformer och sms-anställningar vanliga. Fler unga har problem med psykisk ohälsa och depression, samtidigt som stressen successivt ökar.

Det här tecknar ett samhälle som å ena sidan skapar enorma friheter för oss unga – men å andra sidan kringskär möjligheter och potential att utvecklas och leva tryggt.

Det är dessa högst verkliga samhällsproblem som måste bemötas kraftfullt för att kunna stärka ungas förtroende för den politiska processen och samhällskontraktet.

Så, hur skulle de unga rösta om det var val i dag? Siffror som Novus tagit fram på uppdrag av Ekot presenterades i veckan. Det är glad läsning för miljöpartiet, moderaterna, och feministiskt initiativ. Men för socialdemokraterna är det en dyster prognos.

Socialdemokraterna är avsevärt svagare bland unga väljare än bland resten av väljarkåren - ungefär 15 procent av alla unga skulle lägga sin röst på socialdemokraterna, jämfört med ungefär 28 procent av hela befolkningen. Det är ett röstglapp som socialdemokratin inte har råd med om man vill bygga en långsiktigt hållbar folkrörelse och vinna val även i framtiden.

Även om antalet förstagångsväljare kommer att vara lägre i nästa val än på länge, handlar inte väljarstöd bland de unga enbart om sifferexercis för att få så många riksdagsmandat som möjligt. Att fånga en ungdomsgenerations förtroende, och kunna erbjuda en vision som attraherar, är fullständigt avgörande för en politisk rörelses överlevnad.

Det finns inga Instagramkampanjer eller Snapchatkonton som kan ersätta en politisk plattform som på allvar bemöter de stora hinder som finns för unga att fullt ut kunna delta i samhället idag – ändå verkar många politiska partier gå vilse i att föryngra sin kommunikation men bibehålla en föråldrad politik. På många andra håll i västvärlden har vi sett hur unga väljare flockas till politiska rörelser som har en kraftfull politisk agenda – Bernie Sanders presidentvalskampanj är ett exempel på detta.

Men innan någon medvetet misstolkar mig: problemet för sossarna och de andra partier som inte vinner mark bland de unga väljarna är inte att man är för lite Bernie Sanders. Det är att man förväxlat politisk reformvilja med glättiga kampanjer.

När samhällsproblemen är stora vill unga, precis som alla andra, ha ett politiskt alternativ som skapar bättre levnadsvillkor.