Ledarämnen och ett svar

Almedalen.

Almedalen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare Gotlands Folkblad2019-07-31 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har kvar några dagar på mitt vikariat, för Erik Fransson som ledarskribent på denna sida, som varat i knappt en månad från efter Almedalsveckan.

Jag har i ledare, texter på övre halvan av ledarsidan och enstaka krönika nedtill, behandlat ämnen som berör riksplanet eller är internationella.

Jag har ytterst begränsad kännedom om de lokala politiska och samhälleliga förhållandena på Gotland.

Och även om jag vet om lite grann har jag valt att avstå från att kommentera lokala och regionala ämnen. De får Erik Fransson behandla när han från 5 augusti återkommer i tjänst.

Nästan alla regionala politiker har ledigt dessa fyra sommarveckor och inga fullmäktigemöten eller liknande äger rum. Så ganska lite sker regionalt politiskt med möten och beslut.

På ledarsidan som helhet har dock lokala ämnen berörts av de som skrivit krönikor eller inlägg. Bland annat har frågan om en bro till Fårö tagits upp.

En av krönikörerna på GF-ledarsidan är Ingrid Thunegard. Hon har en ordinarie krönika på ledarplats i dag på sidan i pappers- och e-tidningsutgåvan.

Thunegard hade också ett inlägg i måndags, 29 juli, i ett ämne som hade lokal prägel. På det har ett svar inkommit. Det publiceras här nedan.

Svar: Som ordförande i Miljö- och Byggnämnden, som är en myndighet, har jag att följa de delegationsordningar nämnden beslutat om, och får inte fatta egna beslut när det passar mig, eller någon annan.

Ingrid Thunegard upprörs över att jag inte fattat ett eget beslut i bygglovsärendet på den tomt hon sålt med bygglov på i Boge. De nya fastighetsägarna ville bygga på annat sätt och sökte nytt bygglov, och det är ju inget konstigt med det. Problem uppstod när det kommit till förvaltningens kännedom att vattnet i brunnen inte är tjänligt på grund av salt.

När det finns salt i en brunn och denna brunn används riskerar vi att än mer salt tränger in i brunnen. Vi riskerar också att andra som använder samma grundvatten får salt i sina brunnar.

Plan- och Bygglagen är tydlig med att marken som används för bostäder ska vara lämplig i sig själv. Det ska finnas tillräckligt med vatten av tillräckligt god kvalitet. När det första bygglovet gavs hade inte vattenprov lämnats in, då området inte låg inom risk för saltvatten.

Vi försöker att vara så smidiga som möjligt och kräver inte alltid vattenprov. Nu visade det sig att vattnet ändå var salt. Det var självklart inte ett avslag nämnden tog lätt på. Vi insåg konsekvenserna för familjen och tyckte alla att det var ytterst beklagligt. Det fanns dock ingen annan väg. Med vetskapen att det inte finns tjänligt vatten på fastigheten kan vi inte säga ja. Jag hoppas att det går att hitta bra vatten i framtiden.

Gränsvärdena sätts av Livsmedelsverket och inte av tjänstemännen på Gotland.

Vidare blandar Ingrid Thunegard ihop mig med ordföranden i tekniska nämnden, när hon tar upp det marklov (inte bygglov) som getts för uteserveringen tidigare i somras i Almedalen. Jag kan inte blanda mig i Tekniska nämndens ärenden, men tycker att beslutet som hade brett stöd i den nämnden var bra.

Centerpartist, ordförande Miljö- och Byggnämnden