Ledare som är på tapeten

Ifrågasatta partiledare. Undrar om Jan Björklund (L) och Anna Kinberg Batra (M) är lika muntra i dag?

Ifrågasatta partiledare. Undrar om Jan Björklund (L) och Anna Kinberg Batra (M) är lika muntra i dag?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare Gotlands Folkblad2017-06-03 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I torsdags skrev jag om hur moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra är på mångas läppar. Under de dygn som gått sen jag skrev ledaren har hon inte blivit mindre aktuell.

Fler moderater har officiellt gått ut med krav på förändring och moderaternas ungdomsförbund har gett sin ledning ett öppet mandat att vid behov kräva Kinberg Batras avgång.

Men det är inte bara Anna Kinberg Batra som diskuteras. Även Liberalernas partiledare Jan Björklund ifrågasätts. Igen. Efter att Jan Björklund varit ifrågasatt en period efter valet 2014 har det för hans del varit rätt lugnt.

Men nu har Liberalernas länsavdelningar i Uppsala och Örebro krävt Björklunds avgång. De vill istället se Birgitta Ohlsson som partiledare för Liberalerna. Birgitta Ohlsson har också i direktsändning sagt att hon ställer upp och utmanar Björklund om hon känner tillräckligt stort stöd. Ohlssons tilltag att i direktsändning släppa den bomben har kritiserats av Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm.

Från min sida, som partisekreterare så är det klart att jag tycker att det är olyckligt om vi ska behöva ägna ett halvår åt interna processer.” säger Maria Arnholm till Sveriges Radio.

Nu finns det en stor skillnad mellan orsaken till avgångskraven. Moderaterna befinner sig i en politisk kris där de inte verkar veta vilken fot de ska stå på, vilket den relativt nyvalda partiledaren får klä skott för den. Liberalerna har en populär partiledare som har haft sin post under lång tid och av den anledningen kan en förnyelse vara aktuell.

Bara Bengt Westerberg och Lars Leijonborg har i modern tid suttit lika länge eller längre än Jan Björklund. Dessutom har Liberalerna ett landsmöte i november och en diskussion om partiledarskapet är då ingen ovanlighet, utan snarare en del i den demokratiska processen.

Här på Gotland pågår ett ledarbyte som påverkar såväl regionens politiska ledning som det socialdemokratiska ledarskapet. I veckan gick Socialdemokraternas valberedning ut med sitt förslag vilket ska diskuteras på partiets representantskapsmöte den 14/6.

Valberedningens förslag är att Meit Fohlin ska ta över efter Björn Jansson som regionstyrelsens ordförande och att Filip Reinhag tar över posten som vice ordförande i regionstyrelsen. Precis som Meit Fohlin själv beskriver det här nedanför i sin krönika, är det modigt av medlemmarna i Socialdemokraterna att nominera personer med så pass lite erfarenhet som hon och Filip Reinhag.

Kommentarerna har inte låtit vänta på sig och sorgligt nog inriktar sig de flesta på Meit Fohlin som person. Återigen får vi bevis för att starka kvinnor ska tryckas ned.

Påhopp som utifrån de rön som gäller mobbing och kränkande särbehandling, inte skulle accepteras på någon arbetsplats blir nu mer regel än undantag.

Jag blir beklämd. Meit Fohlin är oprövad i rollen, men det är alla som inträder som nya i en roll. Varför inte vänta med eventuell kritik tills den är aktuell och befogad.

Och låt oss för guds skull slippa att se en kritik som enbart grundar sig i att personen som kritiseras är kvinna.