Lite lagom lördagsblandning

Solidaritet Raukar. Borgerligheten går i taket när fackföreningarna bidrar till arbetarrörelsens politiska gren ekonomiskt. I arbetarrörelsen kallas det solidaritet. ?Foto Bertil Virgin/arkiv

Solidaritet Raukar. Borgerligheten går i taket när fackföreningarna bidrar till arbetarrörelsens politiska gren ekonomiskt. I arbetarrörelsen kallas det solidaritet. ?Foto Bertil Virgin/arkiv

Foto:

Ledare Gotlands Folkblad2016-06-11 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förra veckan kunde vi på moderata Gotlands Allehandas ledarsida läsa om att LO ger Socialdemokraterna ekonomiskt bistånd och att det är så fel och så illa. Det har man absolut rätt att tycka som medlem i ett LO förbund, men när borgerliga debattörer tycker till är det en politisk markering för att försöka försvaga arbetarrörelsen.

För när det gäller den hjälp som borgerligheten får från Svenskt Näringsliv eller andra företagarorganisationer är det oftast tyst, men om det uppmärksammas är det bara ett sunt beteende av näringslivet.

Att lägga sig i demokratiska föreningars ageranden och främst då föreningar knutna till arbetarrörelsen är typiskt borgerligt, men när någon ifrågasätter företags ageranden så blir det ett himla liv på borgerligheten. Gärna gnäll, men gnäll då åt alla håll.

I tisdags meddelade arbetsförmedlingen att arbetslösheten på Gotland är rekordlåg och dessutom väntas bli ännu lägre. Uttrycket, ”Det går bra för Sverige” känns mer och mer aktuellt. Borgerligheten pekar mot allt utom regeringens politik och regeringen menar naturligtvis att deras politik är en stor del i detta. Bägge har rätt.

Politiken spelar en stor roll och regeringens politik ger företag och företagare vind i seglen och de anställer som aldrig förr. Sen är konjunkturen med oss, men när vi jämför hur Sverige går med andra länder som har liknade förutsättningar med konjunkturen så ligger vi ändå i topp. Så konjunkturen gör sitt och politiken gör sitt till att det går bra för Sverige.

Sverige i är även i topp på att integrera nyanlända in på arbetsmarknaden. Det kan kännas som märkligt för det vi fått till oss den senaste tiden är precis tvärt om. Sverige brukar pekas ut som sämst. Men då nästan bara vi i Sverige har arbetsmarknadsstatistik där utrikesfödda blir registrerade som utrikesfödda blir statistiken inte jämförbar.

Det svenska systemet puttar fram och åskådliggör de utrikes födda vilket ”tvingar dem” ut på arbetsmarknaden på ett helt annat sätt, dessutom har Sverige generellt fler flyktingar än arbetskraftsinvandrare vilket ger ett annat utgångsläge.

OECD säger att ”Sverige är bättre rustat än många andra OECD länder att integrera flyktingar på arbetsmarknaden.” Vi har stora utmaningar, men då vi är bra på att klara av detta kommer vi fixa det även i dessa flyktingkristider. Det går bra för Sverige.

Jag har skrivit det förut och skriver det igen. Regionen bör ta in personer med stor kännedom om hur regioner, landsting eller kommuner fungerar för att hitta bra löningar på de strukturella problem som finns, men som inte upptäcks.

Efter att Gotlands Allehanda publicerat ett brevet från 9 stycken läkare som arbetar på Visby Lasarett är jag ännu mer säker på att det verkligen behövs nya ögon. Den beskrivning de ger av det organisatoriska kaos som de upplever förmedlar en bild av en organisation som är dysfunktionell.

När Stefaan De Maecker som ansvarig politiker inte verka se samma sak behövs det nya ögon och ögon utifrån med goda erfarenheter av hur det borde se ut.