Hela denna helg har jag och säker många av er haft tankar på den mycket tragiska dödsolyckan som inträffad under studentfirandet i fredags.
Tankarna har gått till den omkomnes familj och närmaste anhöriga. Tankar har gått till traktorföraren, och till klasskamrater som blev vittnen till det förskräckliga. Allt känns så nära inpå. Det känns inte riktigt som igår, men inte heller som de 30 år det är sedan jag själv stod där på flaket och åkte runt i Visby.
Tiden går men minnen består och de minnen som jag har från studenten är rätt fina. Det borde allas minnen vara. Det som inte fick hända hände, och nu står vi här med alla frågorna. Tyvärr kan vi inte förbjuda olyckor, inte ens på vissa speciella dagar som studenten. Vi kan däremot göra allt för att olyckor som denna inte skall inträffa, och förhoppningsvis kommer även denna tragiska olycka lära oss något, så att det inte händer igen. Men det är ingen tröst i dag.
I skuggan av allt det tragiska har jag försökt att få grepp om energiuppgörelsen. Jag tycker den känns bra. En stor satsning på miljövänliga alternativ görs, genom stöd till förnybar energi. Den omdiskuterade effektskatten på kärnkraft tas bort och tio nya kärnkraftsreaktorer får byggas, men utan statliga pengar. Nu är det upp till ägarna till kärnkraftverken att visa att kärnkraften är konkurrensmässig på den europeiska marknaden.
Satsningen på förnybar energi kommer förhoppningsvis att få fart på utvecklingen av produkter till olika förnybara energiproduktionssätt.
Sveriges innovationsindustri är fantastisk bra på att hitta smarta lösningar som sen kan produceras i landet. Det ger en win/win situation där vi får en renare energiproduktion och fler arbetstillfällen.
Nu när uppgörelsen tillåter tio nya kärnkraftverk vädrar ”vännerna” till 4:e generationens kärnkraftverk morgonluft. 4:e generationens kärnkraftverk är tänkta att kunna använda det utbrända kärnavfallet som bränsle, vilket är bra om det fungerar.
Problemet är att tekniken ännu bara är på försöksstadiet. Dessutom finns beräkningar på att elkraften som produceras med den nya tekniken kommer att bli dyr. I alla fall i jämförelse med dagens priser.
Det som är bra med uppgörelsen är att den garanterar låga elpriser till vår svenska industri, samtidigt som svensk industri kan bli marknadsledande i att utveckla teknik för den förnybara energin.
Uppgörelsen känns stabil då bägge regeringspartierna tillsammans med moderaterna, centerpartiet och Kristdemokraterna står bakom den. Det skall mycket till om alla de partierna inte har en majoritet i riksdagen. Det man kan fundera på är hur länge de borgerliga partierna kommer att hålla kvar vid uppgörelsen. Att hålla uppgörelser är ju inte deras starkaste varumärke.
Helgen har visat att samhället är beredd när det som inte får hända ändå händer. Regionens krisberedskap verkar ha fungerat, kyrka öppnade sin famn ännu mer än vanligt och FC Gute, den förening där den omkomna var aktiv, slöt sig samman i sin sorg.
När det behövs finns vi där för varandra. Det känns skönt i ett samhälle som annars ger andra signaler.