De flesta är överens om att äldreomsorgen står inför stora utmaningar. Den goda utvecklingen gör att vi generellt sätt lever längre. Med bättre vårdinsatser och bättre mediciner får även fler med svåra sjukdomar möjlighet till längre och bättre liv.
Men utveckling ger också en mer kostnader för kommunerna och det är inte bara äldreomsorgen som har de här utmaningarna. Den rödgröna regeringen har uppfattat de utmaningar som landets kommuner står inför. Det är bland annat därför regeringen försöker hitta möjligheter till inkomster via nya eller höjda skatter. Försök som den samlade borgerligheten kallar för skadlig.
Moderaterna som i slutet av mars hade sitt Sverigemöte presenterade där sina lösningar på kommunernas utmaning. Kommunernas kostnadsökningar för fler äldre och de allt fler äldre med större omsorgsbehov ska lösas med effektiviseringar. Moderaterna anser att det finns en effektiviseringspotential inom äldreomsorgen på 12 miljarder kronor.
Nyligen presenterade Försäkringskassan siffror på hur sjukskrivningarna i psykiatriska diagnoser ökat med 111 procent mellan 2011 och 2016. 2011 var andelen sjukskrivna i psykiatriska diagnoser 33 procent, 2016 hade andelen ökat till 45 procent. 2016 var andelen på Gotland 40 procent.
En av orsakerna till den ökade sjukskrivningen i psykiatriska diagnoser är den ökade stressen. En stress som ofta helt eller delvis kan relateras till arbetssituationen. Under en längre tid har vi fått alarmerande rapporter om hur tidscheman pressas för de anställda inom hemtjänster runt om i landet. Tidspress som medför en hög stressnivå. Tidspress som medför att besöken hos de äldre inte medger någon större möjlighet till social kontakt. Hur de anställda inom hemtjänsten reagerar på att tvingas lämna en äldre med behov av mänsklig kontakt kan vi bara föreställa oss. Oavsett om vi krasst kan hävda att den sociala kontakten inte ingår i hemtjänstens uppdrag blir det ingen större tröst för de anställda som tvingas handskas med situationen.
Vi har fått liknande signaler från äldreboenden, där personalens tid inte räcker till för sociala verksamheter.
Utvecklingen är inte märklig då både de som bor kvar i sina hem och de som får plats på olika äldreboenden har ett ökat vårdbehov. Mer av personalens tid går till vård och med samma ekonomiska resurser blir det med automatik mindre tid till sociala aktiviteter.
Äldreomsorgen är i stora behov av fler händer för att minska stressen för de anställda inte minst på Gotland. Enligt P4 Gotland har sjuktalen inom region Gotlands hemtjänst ökat från 5 procent 2013 till 9,1 procent 2016.
Moderaternas tankar på att effektivisera äldreomsorgen med 12 miljarder kronor kan ge ännu större problem om de blir verklighet. Löner är en mycket stor del av kostnaderna inom äldreomsorgen vilket ofta gör att krav på stora effektiviseringar utmynnar i neddragningar och färre händer. Moderaternas väg är därför fel väg att gå av omsorg för våra äldre.
Det är viktigt att vi tänker på varför regeringen tänker höja vissa skatter och varför de tänker instifta nya. För om vi vill ha en välfärd i nivå eller bättre än den vi har i dag måste det tillföras resurser i form av pengar och då har jag inte ens nämnt de rimliga krav som hörs på att höja lönerna för stora grupper inom äldreomsorgen och övriga välfärdsyrken.