Menar allvar med jämställdhet

Jämställd regering. Regeringen, som består av lika antal män som kvinnor, tänker lägga ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser.

Jämställd regering. Regeringen, som består av lika antal män som kvinnor, tänker lägga ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ledare Gotlands Folkblad2016-09-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den 9 september meddelande näringsminister Mikael Damberg att regeringen tänker lägga ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser.

Kvoteringslagen kommer, om den blir verklighet, att omfatta 280 börsbolag och 50 statliga bolag och kan ge böter om bolagen inte har minst 40 procent kvinnor i sina styrelser 2019.

Regeringen, oavsett partifärg, har under lång tid haft ögonen på den dåliga könsfördelningen som börsbolagen har i sina styrelser. Anders Borg (M) finansminister under åtta borgerliga år 2006-2014 var även han inne på att en kvoteringslag skulle bli aktuell om inte börsbolagen kunde få till en bättre kvinnlig representation på egen hand. Anders Borgs hot har haft verkan men inte i den utsträckning som nuvarande regering önskar.

Precis som vi män har erfarenheter som kvinnor aldrig kan få har kvinnor erfarenheter som vi män aldrig kan få. Att då stänga ute en kompetens som saknas i många styrelser är inte särskilt smart. Vi vet också utifrån undersökningar att jämställda grupper fungerar bäst.

Tvångsmedel är aldrig bra att ta till, men när näringslivet inte klarar av att få till en bättre organisation på egen hand har regeringen inget val.

Protesterna lät inte vänta på sig. Vilket inte är särskilt överraskande. Allt från att bolagens rättighet att utse vilka de själva vill, det vill säga hot mot äganderätten, till ”hur skulle det funka i fotbollslandslaget” har hörts som argument.

Ofta blir det även diskussioner om hur det ser ut i Socialdemokraterna och i LO, utifrån ”gör rent framför egen dörr först” principen.

Socialdemokraterna som är kända för sin princip varannan damernas har en jämn könsfördelning i sina beslutande organ. Verkställande utskottet har 4 män och 3 kvinnor som ordinarie och 4/4 bland ersättarna. Partistyrelsen har 14 män och 12 kvinnor av de ordinarie och 5 män/10 kvinnor av ersättarna. Riksdagsgruppen består av 56 kvinnor och 57 män.

Ett av de fackförbund som jobbat bäst med jämställdheten är IF Metall. Trots att IF Metall bara har cirka 20 procent kvinnliga medlemmar består den kongressvalda ledningen av 50 procent kvinnor, ledningsgruppen av 56 procent kvinnor och förbundsstyrelsen 41 procent kvinnor.

Så socialdemokraterna och IF Metall har städat framför den egna dörren och gjort den läxa som börsbolagen misslyckats med. De företag och organisationer som tar jämställdheten på allvar har mycket att vinna.

Att regeringen nu tänker lägga förslag som tvingar börsbolag och statliga bolag att se över och rätta till en eventuell sned könsfördelning i sina styrelser innebär inte att lagförslaget kommer att gå igenom. De borgerliga partierna är som alltid emot kvotering, trots Anders Borgs uttalanden och de har nu fått sällskap av Sverigedemokraterna.

Oavsett om förslaget går igenom eller inte är det ett ordentligt varningsskott till börsbolagen att nu är det slutsnackat och att regeringen menar allvar med sitt arbete för ett mer jämställt Sverige.