Miljöpartiet ökar i värmen

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare Gotlands Folkblad2018-07-27 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Plötsligt kommer en färsk mätning av väljarnas partisympatier. Det är Novus, som mätt partisympatierna åt SVT.

Till skillnad mot mätningen från Skop, för ett par dagar sedan, har Novus sin mätnings tyngdpunkt senare.

Det gör att skogsbrändernas eventuella påverkan på väljarnas stöd till olika partier kan skönjas. Och det verkar som om spekulationerna om att det varma vädret, varmast på 260 år, torkan och skogsbränderna ska gynna Miljöpartiet har slagit in.

Språkrörens parti ökar nämligen, med en procentenhet sedan förra mätningen av institutet för en månad sedan, och får 5,7 procent nu.

Maskrospartiet ökar därmed avståndet till riksdagens spärr på fyra procent, som nu Liberalerna ligger närmare med 5,0 procent i mätningen.

Frågor om miljö och klimat har åkt upp på dagordningen de senaste två, tre veckorna. Och andra frågor har hamnat längre ned, eller nästan försvunnit i nyheter och debatt. Allt detta verkar ha gynnat MP.

Detta även om partiets ökning inte är statistiskt säkerställd, vilket ingen förändring i mätningen är.

Det är inte heller ökningen för Vänsterpartiet från 9,0 procent för en månad sedan till 10,1 nu. Det är partiets högsta stöd på tolv år i Novus. Skulle det bli valresultat skulle det bli det bästa för Jonas Sjöstedts parti på 20 år.

För det tredje partiet i det rödgröna blocket är det mörkare. Det stora regeringspartiet Socialdemokraterna har nämligen krympt och noterar bara 23,7 procent.

Det är en tillbakagång från 24,5 i Novus för juni. Vore det valresultat skulle det vara partiets sämsta någonsin.

Nivån är 7,3 procentenheter under resultatet 2014. Läget är allvarligt för Stefan Löfvens parti, men partiet är fortfarande störst.

Näst största parti är Sverigedemokraterna, på 21,6 procent. Partiet minskar lika mycket som S senaste månaden: 0,8 procentenheter.

Sedan valet 2018 är ökningen 8,7 procentenheter för SD. Jimmie Åkessons parti har växt snabbt och nästan fyrdubblats på åtta år.

Många väljare ser tydligen fördelar hos partiet som vill sänka skatten mest för de som tjänar mest, exempelvis med 46 000 kronor per år för de som tjänar runt 100 000 kronor i månaden, och som vill försämra löntagarnas anställningstrygghet.

Genom att lägga ned rösterna i riksdagen för moderatledaren Ulf Kristersson som regeringsbildare kan en röst i valet på SD bidra till ännu fler sänkta skatter och försämrade anställningsvillkor för löntagare.

Trots att M, som får 19,6 procent i Novus, enlig alla mätningar tappat väljare de senaste månaderna, och partiet ligger klart under valresultatet 2014, verkar moderatledaren ha god chans att bli regeringsbildare efter valet.

Att KD, med 3,2 procent i Novus, hamnar under riksdagens spärr kan dock försvåra för en borgerlig regering att erövra makten.

Och de tre allianspartier som kommer in i riksdagen är med bara 33,0 procent markant mindre än de tre rödgröna partiernas 39,5.

Men med stöd från SD blir det en borgerlig regering, med bara M eller med även andra allianspartier, pekar många mätningar på och även denna från Novus.

Ökningarna för MP och V räcker inte för att motverka det. Och det låga stödet för S gör det ännu svårare.