Monopolet viktigare än någonsin

Ett avskaffat alkoholmonopol skulle bara öka konsumtionen.

Ett avskaffat alkoholmonopol skulle bara öka konsumtionen.

Foto: Leif R Jansson / TT

Ledare Gotlands Folkblad2015-07-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Systembolaget har i alla tider varit en slagpåse för marknadsliberaler. Senast i veckan skrev Carl B Hamilton (FP) på DN Debatt att alkoholmonopolet borde bevaras, men göras mer ”kundorienterat”. Söndagsöppet och förlängda öppettider är Hamiltons recept för att göra Systembolaget ska kunna ge ”perfekt service till nyktra vuxna”. Folk på sociala medier gick i taket, och framförallt rasade ytterkantsliberalerna. Bort med monopolet, skanderade de.

Det är häpnadsväckande att avregleringsivrarna så konsekvent väljer att bortse från de uppenbara negativa konsekvenserna med att skrota alkoholmonopolet. Med virtuellt tindrande ögon skriver de ledartexter och inlägg i sociala medier om ökat utbud, breddat sortiment, om ”Barolo-viner i Knäckebröhult” (ja, det är ett faktiskt citat av SvD:s Per Gudmundson), utan att ägna någon större tankeverksamhet åt vad det faktiskt skulle innebära.

Låt oss tala klarspråk: en avreglering av alkoholmonopolet skulle vara en folkhälsokatastrof. Föreställ er ett Sverige där det finns ett vinstintresse i att sälja alkohol, där kedjor och affärer konkurrerar med varandra i lägst priser, bäst öppettider, och förmånliga erbjudanden. Föreställ er vad det skulle göra med alkoholkonsumtionen. Om tillgången ökar och vinstdrivande företag tävlar om att sälja mest blir den direkta konsekvensen att svenska folket skulle dricka mer alkohol.

Jenny Cisneros Örnberg, som är föreståndare vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, pekar på att längre öppettider antagligen direkt leder till en ökad alkoholkonsumtion - med alla konsekvenser det innebär.

Skador på både samhälle och individ skulle öka. Då kan vi bara föreställa oss vad som händer med alkoholkonsumtionen om försäljningen av alkohol inte bara sker på Systembolaget.

Folkhälsomyndigheten beställde 2008 en studie av vilka effekterna skulle kunna bli av en helt avreglerad alkoholmarknad. Om alkohol tillät säljas i fler specialbutiker än bara Systembolaget skulle konsumtionen öka med 14 procent. Skulle man därutöver tillåta försäljning av alkohol i dagligvaruhandlen skulle konsumtionen öka med 29 procent.

Med en alkoholkonsumtion på de nivåerna skulle också våldsbrotten, dödsfallen och antalet sjukdagar öka markant. Studien uppskattar att det skulle inträffa 14 200 fler fall av misshandel, och 1580 fler dödsfall, om alkohol fick säljas i dagligvaruhandeln.

Man kan ställa sig frågande till varför det här betraktas som en så avgörande frihetsfråga bland många liberaler. Systembolaget betraktas som ett intrång på friheten - trots de uppenbart viktiga aspekterna av att ha en reglerad alkoholmarknad där vinsintresset hålls borta.

Alkoholmonopolet är inte det enda verktyget vi har för att begränsa alkoholskadorna, men det är ett av våra viktigaste. Att undergräva det för att tillmötesgå vinkännare och högljudda liberaler skapar en rad negativa konsekvenser för individen och för samhället.

Därför är det viktigt att bevara det - för att i största möjliga mån försöka reglera och minska drickandet i ett land djupt präglat av alkoholkultur.