Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har gjort sig känd för sina omogna och direkt olämpliga uttalanden på sociala medier, främst Twitter. Han har trakasserat skolungdomar, politiker och många andra som inte har haft samma åsikter som honom. När han i mars 2018 lät sig utnyttjas av ryska intressen fick han lämna Moderaternas partistyrelse. Samtidigt meddelade Bali att han skulle sluta att twittra. Fem månader senare postar han, på just Twitter, ett foto där han poserar i en skola med ett liknande vapen som använts vid en mängd skolskjutningar. Under samma vecka delar han en bild där en beväpnad Hanif Bali påstås gå i krig mot Dagens Nyheter. En bild som mycket väl skulle kunna ses som ett hot mot media i allmänhet och DN i synnerhet. På liknande sätt har Hanif Bali fortsatt med sitt twittrande.
Under sommaren har ytterligare moderata riksdagsledamöter hamnat i blåsväder efter grova övertramp på sociala medier.
Det som jag upplevt som anmärkningsvärt är att det har varit så tyst från ledande moderater. Ulf Kristersson har ju varit extremt tydlig med att han vill se ”fler vuxna i rummet”, något som många, inte bara moderata sympatisörer, välkomnat. Men från Kristersson har det inte hörts ett ord om de moderata riksdagsledamöternas beteende på sociala medier. Nu visar en undersökning som Expressen gjort att det finns en intern kritik mot de ledamöter som anses ha gått över gränsen. Till Expressen säger Carina Zachau, moderat regionråd i Skåne: ”Vi har yttrandefrihet, men om man accepterar att ledande företrädare i riksdagen beter sig på det här sättet, var går då gränsen?” Under alla år som Bali och hans gelikar fått härja fritt har det trots allt varit få, om ens någon, som försvarat deras övertramp.
Men i gårdagens Gotlands Allehanda tog Mats Linders semestervikarie på ledarsidan, Jakob Styrenius, bladet från munnen och gick till övertramparnas försvar. Vilket fick mig att sätta kaffet i vrångstrupen. Han gick till och med så långt att han anklagade de moderater som vill se ett vuxet beteende, för att skada demokratin. ”Varje försök att rätta in folkvalda politiker i ledet bidrar till att minska möjligheterna för dem att representera folket. Det kväver debatten och bidrar till en bild av att alla tycker likadant. Eller att det bara finns ett begränsat antal legitima åsikter”, skrev han i sin ledare.
Menar Styrenius verkligen att kritik mot personer som återkommande har problem med att bete sig vuxet i det offentliga rummet minskar möjligheten för övertramparna att representera folket. Att kritiken mot personer som trakasserar skolbarn, indirekta hotar media och låter sig utnyttjas av en fientligt sinnad stat kväver debatten?
I min värld är det tvärt om. Det är den hårda tonen som får människor att tystna. Det är hat och hot som kväver debatten. Där har vi alla ett ansvar, men som riksdagsledamot vilar ansvaret än tyngre på ens axlar. Speciellt när den svans som samtliga av dessa debattörer dras med, har en ännu hårdare ton mot de personer som utsätts för bland annat Hanif Balis kritik.
Just därför har det parti som politikern företräder ett ansvar. Inte för att kväva varken debatten, demokratin eller yttrandefriheten, utan för att bevara dem.
Under tiden detta skrevs har moderatledaren Ulf Kristersson kallat till sig Hanif Bali för vad som sägs "ett mycket allvarligt samtal". Tydligen fick Balis sågning av Carl Bildt Kristersson att vakna. Bättre sent än aldrig kan man tycka.