En av de saker som jag gärna vill förmedla i min roll som Politisk chefredaktör är att politik är så mycket mer än Stefan Löfven och Björn Jansson.
Politik är inte bara regeringsbeslut och regionfullmäktige. Jag vill även ge en beskrivning av den politiska vardag som få känner till, men som många lever i. Under sommaren har jag blivit inbjuden till de Socialdemokratiska föreningarna Slite/Lärbro och Tingstäde/Martebo /Stenkyrka.
I Slite fick jag möjlighet att träffa föreningens styrelse och prata med dem om deras föreningsverksamhet. Det var ett mycket politiskt intresserat gäng med mycket åsikter om det mesta, precis som det skall vara. Föreningen har försökt att driva frågor som rör norra Gotland och som föreningen tycker är viktiga.
De har försökt påverka Gotlandshem att bygga hyresrätter i Slite. De har hållit möten angående hur det blir fler jobb på norra Gotland. Dessutom kämpar de för att Länsstyrelsens förslag om nya Natura 2000 områden på File hajdar inte skall bli verklighet.
Som Socialdemokratiska gräsrötter känner de att samarbetet med miljöpartiet både i riks- och region-politiken är ett problem. Miljöpartiets inflytande som gett ett Natura 2000 område mitt i Nordkalks tänkta brott i Bunge är svårt att förstå för Socialdemokrater som värnar norra Gotland. Detsamma gäller frågan om Bromma flygplats som är viktig för oss gotlänningar.
Samtidigt är de väl medvetna om det parlamentariska läget både i riksdag och i regionfullmäktige. Samarbeten blir aldrig demokratiska utifrån valresultatet, utan mer jämbördigt utifrån hur många som samarbetar. Skillnaden mellan ett 30 procentsparti och ett 7 procentsparti suddas ut och blir nästan 50/50, då man måste komma överens.
Tingstäde/Martebo/Stenkyrka socialdemokratiska föreningen hade bjudit in mig till deras 10 års jubileum efter återstarten av föreningen. Det som föreningen gjort i praktisk politik sen återstarten är bland annat att få till en återvinningsstation i Tingstäde. Ett arbete som trots att det gick smidig tog en hel del tid att få till.
För att synas och få till sig frågor att arbeta med har föreningen varit med på Tingstädedagen, julmarknader och några andra tillfällen i de socknar som föreningen omfattas av. Som en av Socialdemokraterna på Gotlands föreningar har man också varit drivande i 1 maj firandet i Rute.
Givetvis så bedriver föreningen också ett internt arbete med att påverka Socialdemokraterna på Gotland genom att skriva motioner och nominera medlemmar till uppdrag både inom Socialdemokraterna som i olika politiska nämnder och styrelser.
När vi pratar dagsaktuell politik blir vattenfrågan helt naturligt en stor fråga. Förutom att vattennivån i Tingstäde träsk har varit mycket diskuterad drabbades Tingstäde av föroreningar i sin vattentäkt under sommaren.
En annan aktuell fråga som föreningen kommer att driva är säkerheten kring länsväg 148 och då främst sträckan genom Tingstäde samhälle. Sommarens turisttillströmning har märkts av på ett negativt sätt, då alltför många bilister inte följer hastighetsbegränsningarna eller släpper över fotgängare vid övergångsställen.
Genom att träffa engagerade socialdemokratiska gräsrötter blir det klart för mig att socialdemokratin fortfarande är en folkrörelse där medlemmarna vill vara med och påverka vårat samhälle.