Gotlands Allehanda startade i tisdags en artikelserie om hotet mot våra folkvalda. GA har gjort ett gediget arbete där de tillfrågat personer med politiska uppdrag genom en enkät. Enkäten skickades ut till 123 personer och hela 93 stycken har svarat.
I den första delen av artikelserien kan vi utläsa att så många som en tredjedel av våra politiker blivit utsatta för hat, kopplat till deras roll som politiker. Ett resultat som ger mig kalla kårar, även om jag inte är förvånad. Jag är inte heller förvånad över att det är en större andel kvinnor, än andelen män, som blivit utsatta.
I tisdagens artikel är tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) intervjuad. Han har blivit hårt ansatt och möts ofta av kritiska röster, men det känner han är bra. Han vill vara lättillgänglig för att kunna informera om och förklara de beslut han varit med och tagit. Men alltför ofta blir det samtal eller annan kommunikation som passera gränsen för vad som kan kännas okey.
Tommy Gardell säger i intervjun att han tål mycket, men att han blir sårbar när hans nära och kära blandas in. Gardell har också insett att hans möjlighet att kunna använda Facebook som en vanlig far- eller morförälder är ytterst begränsad. En oskyldig och mysig kommentar om att han tillbringat tid med sitt barnbarn kan följas av kommentarer om att han borde ha skottat snö åt pensionärerna istället.
Alla otrevliga samtal har också fått Tommy Gardell att stänga ner sin hemtelefon. Allt för att inte familjen ska drabbas om de svarar i hans ställe.
Tommy Gardell är för mig en förebild som politiker då han vill vara tillgänglig. Det finns fler gotländska politiker som gör som Gardell, men det finns också de som väljer att vara mer svårnådda. Utifrån den här första artikeln och tidigare händelser kan jag förstå dem som väljer en mer svårtillgänglig hållning. Men det är inte bra för vår demokrati med politiker som tvingas gömma sig.
I artikeln finns också med kommentarer från de som svarat på enkäten. Kommentarer som gör mig orolig. Kommentarsfälten på webbsidan helagotland.se får hård kritik av några av de som svarat. En webbsida som tillhandahåller artiklar från både GA och GT, men som också lägger ut egna nyheter.
En webbsida som borde vara en plattform för en öppen debatt, men där våra politiker, de som verkligen har kunskap om de beslut som tas, väljer att avstå ifrån. Inte för att debatten är oviktig eller för att de inte vill ge läsarna viktig och rätt information, utan för att debattklimatet är för hårt. De känner att den jargong som tillåts är för hård och att de blir mer kränkta än välkomnade.
När vi som är tänkta att hålla en bra ton i debatten går över gränsen och exempelvis påstår att regionen, dess verksamhet och våra politiker inte kan göra något rätt eller att nämnder påminner om Nordkorea, då ger vi alibi till den för höga och hårda debattnivån. Vi måste därför börja tänka oss för, innan vi publicerar, så vi inte göder hot och hat.
Nu ser jag med skräckblandad förtjusning fram emot de kommande tre delarna av denna mycket viktiga artikelserie.