När jag blev en FB kapare

Kapare. Moderaterna anser att jag försökte kapa deras kommentarsfält när jag länkade till en förklarande artikel från helagotland.se

Kapare. Moderaterna anser att jag försökte kapa deras kommentarsfält när jag länkade till en förklarande artikel från helagotland.se

Foto: Martial Trezzini

Ledare Gotlands Folkblad2016-12-05 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jesper Skalberg, Moderaternas ordförande på Gotland, ger här nedanför sin syn på hur de hanterar sin Facebook-sida. Detta efter att jag skrivit om att inlägg från mig blivit borttagna.

Jag har full förståelse för den strategi som Moderaterna har för sin Facebook-sida, men det förklarar ändå inte varför de tog bort ett av de inlägg jag gjorde. Som politiskt intresserad och debattvillig har jag svårt att inte kommentera politiska frågor i mitt eget användande av Facebook, men jag letar inte upp debatter.

När Moderaterna Gotlands Facebook-sida dök upp i mitt flöde, vilket sponsrade sidor ofta gör, blev jag nyfiken och tog mig en titt. I den diskussion där jag senare blev censurerad hade Moderaterna delat ett blogginlägg från helagotland.se, som passade deras åsikter om försäljningen av Kanonen1.

I kommentarsfälten dök det upp en hel del av i debatten vanligt förekommande missförstånd. De hade också uppmärksammats av helagotland.se som därför hade gjort en artikel där en av regionens tjänstemän förklarade och redde ut missförstånden. Den artikeln länkade jag in i kommentarfälten där debatten var igång. Samtidigt länkade jag in min ledare som behandlade samma ämne.

När de togs bort misstänkte jag att det var min ledare de reagerat på och länkade då bara in den förklarande artikeln igen. Vilken åter blev borttagen. Om det kan anses som att kapa samtalet så är jag skyldig och jag har nu förstått att jag på grund av mitt yrke inte är välkommen att debattera på deras Facebook-sida. Vilket jag accepterar.

Moderaternas handskande med debatten visar problemen med det nya medielandskapet. Sociala media kan bara ses som ett komplement till tidningar och riktiga nyhetsredaktioner och ni som läser Gotlands Tidningar har ett fantastiskt verktyg att få se en hel palett av fakta och åsikter. GT med sina två ledarsidor som skiljer sig politisk åt men som tillåter en bred debatt, insändarsidorna där fler åsikter vädras och en duktig redaktion med journalister som ger er nyheter och reportage. Det är det få medier i landet som slår.

När Eva Bofride, politisk chefredaktör på Gotlänningen, skrev sin ledare i torsdagens GT hade hon nog lite otur med hur hon tänkte.

I sin iver att försvara de borgerliga partiernas ovilja att ge anställda schysta villkor vid offentlig upphandling skrev hon följande. ”Krav på villkor i nivå med kollektivavtal kan tyckas som en god idé. Men en stor andel av landets småföretag har inte kollektivavtal.”

Just det Eva Bofride, då en stor del av landets småföretag inte har kollektivavtal, så var förslaget att ställa krav på villkor i nivå med kollektivavtalen. Det innebär att företag som inte har kollektivavtal, men ändå schysta villkor för sina anställda, det vill säga i nivå med kollektivavtalet i branschen, skulle få vara med i upphandlingarna.

Men nu blir det inte så, för regeringens förslag om schysta villkor vid offentlig upphandling blev i onsdags nedröstat av den borgerliga majoriteten i riksdagen. Så nu tvingas svenska arbetsgivare som har schysta villkor för sina anställda, fortsätta konkurrera med företag som inte ger sina anställda schysta villkor.