Konkurrens är bra och behövs för att verksamheter ska kunna jämföras och förbättras. Valfrihet är också bra då vi alla är olika och inte har samma smak eller behov. Men valfriheten kan också gå för långt. Om jag har en massa olika affärer att välja mellan för att köpa mjölk kan jag ta välja den affären som jag känner är bäst utifrån mitt tycke och smak.
Jag kan också ta risken att testa av ett antal affärer då en liter mjölk inte är avgörande för vare sig min ekonomi eller mitt framtida liv. Det är däremot valen av skola, vård och pension och där har valfriheten gått för långt.
Ingen har väl lyckats undgå hur några fonder inom PPM-systemet inte riktigt lyckats med sitt uppdrag att ge spararna bra pensioner, milt uttryckt. Möjligheterna för lurendrejeri, och den enorma mängden fonder har gjort att för många sparare inte väljer fond utan hamnar i ”ickevals alternativet” sjunde AP-fonden.
Vilket i sig är ett bra alternativ, men själva tanken med valfriheten begränsas av oseriösa förvaltare och antalet valbara fonder. Nu är de sex partierna som ingår i pensionsöverenskommelsen också överens om att ta fram en handlingsplan för att kunna stoppa oseriösa bolag inom PPM-systemet.
Det friare skolvalet infördes på Gotland 2009 under en tid med borgerlig majoritet i regionen och oppositionen bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade emot. I en artikel i GA 24/4, kommenterar nuvarande ordföranden i barn- och utbildningsnämnden Brittis Benzler (V) hur hon såg på förslaget.
”Det var ett förslag som jag befarade skulle få dåliga konsekvenser för landsbygdsskolorna och dessutom försvåra planeringen och öka kostnaderna. Det ger oss sämre förutsättningar att säkra en bra geografisk spridning av skolorna över ön.”
Den statistik som nu finns ger oss en fingervisning om hur det har gått med de farhågor som fanns och Brittis Benzler kommenterar vad statistiken visar:
”Precis det vi trodde skulle hända har ju hänt. Det har försämrat underlaget för landsbygdsskolorna.”
I ett reportage från 24/4 på P4 Gotland berättar Läkaren och primärvårdschefen Hans Brandström om hur det fria vårdvalet påverkar hans verksamhet negativt.
”Stress och utbrändhet gör att många läkare är sjukskrivna eller byter jobb visar Sveriges Radios granskning. Hans Brandström beskriver det som en ond cirkel, och problemen accelererade med vårdvalsreformen som gjorde det lönsamt med privata vårdcentraler i större städer med möjlighet att skriva in många patienter. Samtidigt som det blir färre och färre läkare på landsbygden.” Kan vi läsa på P4 Gotlands hemsida.
Jag är emot valfrihet utan lämpliga regleringar när det gäller livsavgörande verksamheter som skola, vård, omsorg och pension. De verksamheterna är för viktiga för de som nyttjar dem och för samhället. Det ska inte vara möjligt att bli lurad av oseriösa aktörer.
Det ska inte vara möjligt att skolor går i konkurs mitt under brinnande termin. Det ska inte vara möjligt att för vårdcentraler att tjäna pengar på att skära mer i sina patienter än vad som är nödvändigt. Vi ska inte heller ha system i valfrihetens namn som gör att skolor och vårdcentraler tvingas läggas ner på landsbygden.
För då har valfriheten gått för långt.