Vi börjar närma oss valåret. Efter en turbulent och omvälvande mandatperiod börjar partierna i riksdagen att positionera sig inför den stundande sammandrabbningen. Och hör och häpna – den här valkonflikten kan vara den som vänder det svenska politiska samtalet på rätsida igen. När vi bara befinner oss ett och ett halvt år innan valet är dagordningen på väg att skrivas om.
Efter två år i förhärskande ställning är migrationsfrågan är på väg att släppa sitt järngrepp om den politiska dagordningen. Det är dåliga nyheter för sverigedemokraterna och goda nyheter för alla andra.
Men framförallt är det intressant för att det öppnar för ett valår där konflikten ser helt annorlunda ut än tidigare under mandatperioden.
Moderaterna är inne i en negativ spiral som sannolikt kommer att fortsätta tills partiledningen lyckas återupprätta någon form av ordning eller respekt. Inte direkt ett drömläge inför ett valår. Men det är ingen anledning för Stefan Löfven att andas ut.
Med bara ett och ett halvt år till valdagen är det fortfarande oklart med vilken strategi socialdemokraterna kommer att möta väljarna, och framförallt hur man kommer att förhålla sig till det förändrade politiska landskapet.
Se exempelvis på centerpartiet. Hur planerar socialdemokraterna att möta ett centerparti, stärkt av sina framgångar i opinionen?
För att börja nysta i detta behöver vi titta på hur centerpartiet har lyckats växa långsiktigt i opinionen under hela mandatperioden. Dels handlar det om att man stått fast vid sin politiska linje trots att opinionen var en annan, dels handlar det om att man konsekvent har talat om de politiska sakfrågorna. Det har byggt förtroende hos väljarna, och nu når centerpartiet högre opinionssiffror än på mycket länge.
I det nya landskapet har centerpartiet lyckats hitta ett gyllene förhållande till resten av borgerligheten. Man har lyckats positionera sig både som naturlig motpol till socialdemokraterna - och som den borgerliga motpolen till sverigedemokraterna.
Genom att markera mot moderaterna och Anna Kinberg Batras nya politiska strategi har man sannolikt stärkt sina aktier hos tidigare moderata väljare med liberala värderingar. Det här är positionen som moderaterna avundas inför det stundande valåret. Nu är Sveriges näst största parti istället upptaget med palatsintriger med sverigedemokraterna i riksdagen.
Så vill Stefan Löfven och det socialdemokratiska partiet vinna ytterligare fyra år i regeringsställning är det i högsta grad nödvändigt att man funderar över vilket typ av parti man vill vara. Vill socialdemokraterna vinna en väljarstrid mot centerpartiet måste man mobilisera i välfärdspolitiken. Och i den konflikten finns räddningen för det politiska samtalet.
Ett politiskt debattklimat som värderar sakfrågor, fakta, och diskussion är gynnsamt för seriösa partier och för hela det demokratiska systemet.
I tider av politisk hopplöshet skulle detta kunna vara ett styrkebesked för den svenska demokratin.