Nästan alla vallöften hålls

Nöjda Statsministrar. Både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löven har varit bra på att infria sina vallöften.

Nöjda Statsministrar. Både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löven har varit bra på att infria sina vallöften.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ledare Gotlands Folkblad2017-02-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vid två tillfällen under den senaste tiden har jag studsat till för att personer under politiska diskussioner på stora TV-kanaler uttryckt att politiker inte håller sina löften. Personer som borde veta bättre och som dessutom inte blivit ifrågasatta.

Min bild är att nuvarande regering gör ett mycket bra jobb för att förverkliga sina vallöften. Min bild är också att Reinfeldts regeringar var bra på att hålla sina löften.

Därför blir jag upprörd när folk som borde veta bättre slänger sig med den gamla klyschan att politiker inte håller vad de lovar.

Efter en snabb sökning på Internet hittade jag bloggen Politologerna. Jag kan varken bekräfta eller dementera den statistik som finns där men den verkar vara välarbetad.

Bloggen redovisar vallöften från valperioderna 1994 till 2006, samt en redovisning för Reinfeldts sista fyra år 2010-2014. Redovisningen av valperioden 2010-2014 ska enligt bloggen vara ett direkt referat från papperstidningen Riksdag och Departement.

Uppgifterna visar att regeringarna håller sina vallöften till 80 procent. För ett år sedan redovisade Lena Mellin på Aftonbladet en undersökning av nuvarande regerings arbete med sina vallöften. Mellin kom fram till att Löfvens regering då infriat 41 procent av socialdemokraternas vallöften samt att regeringen påbörjat arbetet med ytterligare 43 procent av löftena. Lena Mellin kommenterar också Reinfeldts regeringar och hur de lyckats, vilket skiljer sig från de siffror som Politologerna redovisar. Mellins är mer till Reinfeldts fördel.

Beräkningarna kan göras på många olika sätt, vilket självklart ger olika resultat. Vilka utspel kan räknas som vallöften? Vilka ska tas med i beräkningarna, alla eller bara de stora? Hänger några ihop och ska de i så fall redovisas som ett löfte eller som enskilda löften?

Både Mellin och Politologerna är dock överens om att svenska politiker är bra på att hålla sina vallöften.

Orsaken till att alla vallöften inte uppfylls kan vara många. Regeringarna som bildades efter valen 1994 till 2002, samt Reinfeldts sista regering 2010 var minoritetsregeringar. De regeringarnas möjlighet att få igenom alla vallöften var med andra ord begränsat. Reinfeldts regering 2006 hade däremot egen majoritet, vilket borde gjort jobbet lättare. Vilket Mellin också menar i sin artikel, utan att precisera det i siffror.

För Löfven ser det däremot mörkare ut att infria alla socialdemokratiska vallöften, utifrån det parlamentariska läget. Dels är hans regeringe en minoritetsregering och dels består den av två partier med olika valprogram. Så möjligheten för Löfven att uppfylla bägge partiernas alla vallöften är därmed svårare än för tidigare regeringar.

Vi får se hur regeringen lyckas när mandatperioden är avslutad, men att ha klarat av hela 41 procent efter bara drygt ett år då regeringen dessutom regerat helt på borgerliga budgetar är imponerande. Dessutom bevisar det tillsammans med tidigare fakta att politiker håller eller gör allt för att hålla sina vallöften och att de dessutom lyckas till mycket stor del.