Nej till uthyrning av Slite hamn

Gasledning. Nord Stream 1 verkar bli den enda delen av byggandet av gasledningar till Tyskland som får hyra in sig i Slite hamn.

Gasledning. Nord Stream 1 verkar bli den enda delen av byggandet av gasledningar till Tyskland som får hyra in sig i Slite hamn.

Foto: Petra Jonsson

Ledare Gotlands Folkblad2016-12-15 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Frågan om Nord Stream 2 har rivit upp känslorna. Rysslands aggressiva utrikespolitik har förändrat bilden sen Nord Stream 1 byggdes. Så beslutet att hyra ut Slite hamn för bygget av Nord Stream 1 var av den anledningen mycket lättare. Men oavsett hur vi tycker om att låta ett bolag, till största delen ägt av den ryska staten, få använda en strategiskt viktig hamn som Slite är det inte så lätt att säga nej.

Regeringen har att ta ställning till om de tillåter ledningen av miljömässiga grunder. Då menas den miljöpåverkan som bygget och ledningen ger, inte den miljöpåverkan som den gas Tyskland köper och använder ger. Ledningens sträckning är inte på svenskt vatten, men väl inom svensk ekonomisk zon.

Det gör att möjligheterna för ett nej för bygget från regeringen är i det närmaste omöjligt. Säkerhetspolitiska aspekter gäller inte i den ekonomiska zonen.

När det gäller rätten till att använda hamnen i Slite så gäller det likabehandlande. Oavsett om det är ett ryskt företag eller ett gotländskt företag som vill hyra hamnen måste regionen ta beslutet utifrån att företagen ska behandlas lika. Det är en stor skillnad på hur regionen måste hantera frågan jämfört med om hamnen varit privatägd.

Ett privat företag kan själv välja vem de vill göra affärer med, medan regionen inte får behandla kunder olika. Det som eventuellt skulle ha kunnat fungera var om själva hanteringen av alla rör var svårlöst, men nu är allt redan färdigbyggt och även provat genom den förra uthyrningen. Infrastrukturen är redan på plats, allt är klart och bara att köra igång.

Regionen har inte heller kompetensen till att ta säkerhetspolitiska beslut. Den kompetensen sitter regeringen på. Dessutom har regionen självbestämmande i frågan om sina hamnar. Regeringen kan inte lägga sig i mer än att be och förse regionen med information inför beslutet.

Mötet som regionen och Björn Jansson (S) var kallad till, med försvarsministern och utrikesministern, har gett ett tydligt besked från regeringen om det säkerhetspolitiska läget. Information som gör att Björn Jansson svängt i frågan, och nu är han tveksam till att låta regionen hyra ut hamnen till Nord Stream. Informationen som regionen fått bygger på den grundliga utredningen som gjorts på regeringskansliet, vilken gjort att ärendet dragit ut på tiden.

Något som regeringen kritiserats för. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till TT att ”det är väl bättre att man tar den tid som krävs för att få fram material, och sen pratar, än att man bara skjuter från höften”.

På onsdagens möte med regionstyrelsen var alla närvarande partier överens om att rekommendera tekniska nämnden att säga nej till uthyrningen.

En rekommendation som gått fram till tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) som under onsdagen informerade om att det inte längre är aktuellt med att låta Nord Stream hyra hamnen i Slite.

Nu återstår att se om regeringen kommer att ersätta regionen för de uteblivna inkomsterna som uthyrningen hade gett, och på vilket sätt det i så fall blir, om det i slutändan blir ett nej.