Nordkalk utsatt för rättsskandal

Nordkalk. Processerna runt Nordkalks framtida brott i Bunge fortsätter.

Nordkalk. Processerna runt Nordkalks framtida brott i Bunge fortsätter.

Foto: Tommy Söderlund

Ledare Gotlands Folkblad2016-07-11 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Då jag inte jobbat på Gotlands Folkblad under processen om kalkbrytning i Bunge tar jag mig nu friheten att lämna min syn på det hela.

I ungefär sju år kämpade Nordkalk med de juridiska turerna för att få tillstånd att bryta kalksten i ett nytt brott i Bunge. Domstolsförhandlingar hit och domstolsförhandlingar dit. Tills saken för en gångs skull var prövad, och Nordkalk hade sitt tillstånd. Trodde man. Då underkände Högsta domstolen det sätt som de tidigare domstolarna handlagt ärendet. Högsta domstolen sa varken bu eller bä till själva frågan om kalkbrytningen skall godkännas eller inte. De sa bara att de domstolar som haft ärendet inte har gjort rätt rent juridiskt.

Enligt EU:s regler skall ärenden av denna typ få en helhetsprövning, vilket inte var gjort. Mark- och miljödomstolen hade valt att dela ärendet i två olika delar. En om brytningen och en om villkoren för brytningen. I bägge domarna blev utslaget positivt för Nordkalk, vilket jag ser som ett tecken på att om Mark- och miljödomstolen tagit bägge besluten samtidigt och gemensamt prövat frågan, hade Nordkalk fått tillstånd bryta, men på ett juridiskt riktigt sätt. Ytterligare tidsspillan, domstolsprocessen börjar om och pang, så smäller regeringen till med ett Natura 2000 reservat som direkt inverkar på rättsprocessen.

Detta är inget annat än en rättsskandal och jag hoppas Nordkalk stämmer den svenska staten, regeringen och domstolsväsendet på alla de pengar som de nu eventuellt går miste om på grund av den inkompetens som de svenska domstolarna uppvisat upp och den otillåtna påverkan som regeringen haft i domstolsprocessen genom sitt agerande. Svenska företag har sedan lång tid tillbaka haft stora problem med det svenska byråkratiska juridiska systemet när de har sökt tillstånd för allt från nybyggnad via utbyggnad till detta med miljötillstånd. Var det inte 10 år som ett av de Gotländska byggföretagen fick vänta på bygglov efter ett överklagande. Nu verkar Nordkalkprocessen ta ännu längre tid, om Nordkalk nu har den uthålligheten.

Jag hoppas verkligen att våra Gotländska riksdagspolitiker tar upp denna fråga med all den tidsspillan som våra byråkratiska och juridiska system skapar. För det kan inte vara meningen att företag skall kunna gå i konkurs, eller flytta sin verksamhet till andra regioner eller länder på grund av byråkratisk långbänk, inkompetens hos de svenska domstolarna eller otillåten inblandning i rättsprocesser från regeringen. Nordkalk, och SMA Mineral som också är drabbade av regeringens Natura 2000 beslut, har överklagat beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen vilken enligt plan kommer att ta beslut i ärendet under hösten.

Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt säger till Radio Gotland ”att det här beslutet strider mot väldigt många Eu-rättsliga principer, så att vi bedömer ändå att vi har en god chans att man upphäver det här beslutet”. Skulle Nordkalk få rätt så blir regeringens beslut än mer graverande för det rödgröna samarbetet som stundvis är hårt kritiserat från bägge partierna gräsrötter.

* * *

Här nedan finns svar från Henrik Jakobsson grundare och VD för Gotlandssnus AB på förra lördagens artiklar från mig och Meit Fohlin (S). Jag tror inte att Henrik Jakobsson har för avsikt att locka barn och ungdomar in i konsumtion, men klatchigt utformade snusförpackningar riskerar att bli en inkörsport till tobaksmissbruk. De som använder snus som ett utmärkt sätt att sluta röka på kommer ändå att skaffa sig informationen om snus och dess olika smaker. Därför tycker jag att ett beslut om ett kommunikationsförbud av smaker på snus är bra.