För en tid sedan fick jag ett telefonsamtal från en läsare. Han redogjorde för de förändringar som sjukvården i Norrland tvingats till utifrån liknande problem som vi ser på Gotland.
Ökade kostnader och hot om nedläggning av vårdcentraler. Nu kan vi aldrig helt jämställa våra förhållanden med Norrlands, då deras avstånd är betydligt längre än våra men inte begränsade av vatten. I Norrland har man utvecklat olika lösningar på distansvård. Norrbottens läns landsting har videoundersökningar på flera av sina vårdcentraler. Vårdcentralerna kopplar upp sig mot ett sjukhus där en läkare utför en videoundersökning av patienten som befinner sig på någon av vårdcentralerna.
Fördelarna är många, men den största fördelen är att patienterna slipper resorna in till sjukhuset. För läkarna blir det också bättre. En av orsakerna till att vårdcentraler läggs ner är att läkarna inte får tillräckligt med kollegor eller att kollegorna varierar i form av så kallade stafettläkare.
Läkare, precis som de flesta andra yrkesverksamma behöver kollegor att diskutera och bolla idéer med. När läkarna blir stationerade på en större enhet, exempelvis ett sjukhus, har de en helt annan möjlighet till diskussioner och bollande av idéer. Samtidigt blir schemaläggning och semesterplanering mycket lättare.
Västerbottens läns landsting har också de gjort satsningar på distansvård och flera andra landsting är också igång med liknande sätt att utveckla sina verksamheter. Telemedicin är på väg att bli något som vi snart alla kan nyttja, på ett eller annat sätt.
Här på Gotland är utvecklingen bara i sin linda. På sjukhuset i Visby används det mest inför utomlänsvård. Istället för att patienten som bor på Gotland skall åka på ett första möte med läkaren på fastlandet görs mötet via videosamtal. Fördelen är att då kan även den gotlandsläkare som är ansvarig för patienten vara med på mötet. Det blir då lättare för patienten att ha någon att fråga när väl mötet är över. Det är inte helt ovanligt att frågor brukar dyka upp först efter möten.
Det senaste är att man från hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att prova hur en it-lösning kan lösa vårdcentralens brist på läkare kortsiktigt. Om det faller väl ut kan man säkert använda den kunskapen för framtida utveckling av vården på Gotland.
Förra veckan presenterade Centerpartiet en reform där de vill möjliggöra uppstartande av små personägda vårdcentraler. Orsaken till att det i dag inte är tillåtet är de kompetenskrav som ställs på en vårdcentral. I dag är det bara specialistläkare i allmänmedicin som får driva vårdcentral. Dessutom måste vårdcentralen ha ett brett utbud av kompetenser.
Liknande har prövats i Norge vilket skulle ha löst hela deras läkarbrist. Jag tror det skulle vara olyckligt att göra avkall på de krav som vårdcentralerna har. Risken är att det blir sämre vård på de mindre vårdcentralerna då vissa kompetenser saknas.
Jag tror mer på att de tekniska lösningarna är bättre än små privatägda vårdcentraler. Men jag tror ändå att det skulle vara värt att titta närmare på hur det har fungerat i Norge. För oavsett från vilket håll lösningarna kommer är de bra idéerna värda att undersöka närmare.