Under förra veckan upplevde jag två viktiga tecken på att Gotland är på rätt väg i en positiv utveckling av näringsliv, kompetensförsörjning och tillväxt.
Näringslivsorganisationen Tillväxt Gotland har fått nytt liv och ett starkare stöd bland företag och företagsledare på ön. Tillväxt Gotland satsar nu på att få näringslivets olika branscher att just som branscher gå in under Tillväxt Gotlands paraply, samverka och utveckla företagsklimatet och tillväxten på Gotland.
Det är inte bara regionen, som har en läxa att göra, utan även öns näringsliv, sades av flera företagsledare på förra veckans frukostmöte. Redan har man fått företagen i Gotlands Handel att samverka bland annat inom Wisby Centrum AB och nu också inom Tillväxt Gotland. Liksom öns banker. Genom att Roger Hammarström anställts ska fler branscher fås att se fördelarna med att samverka inom Tillväxt Gotland.
Lika lite som regionens olika förvaltningar och verksamheter kan låsa in sig i ett revirbevakande stuprörstänkande kan öns olika branscher isolera sig i sina branschorganisationer. Det måste bli ett ökat samarbete och samverkan över branschgränserna för att maximalt utnyttja tillväxtpotentialen i exempelvis investeringen i den nya kryssningskajen. Själva byggande av kryssningskajen ger inte Gotland tillväxt, utan det krävs en gigantisk mobilisering och samverkan från alla delar av öns näringsliv. Tillväxten som kryssningskajen kan ge beror inte bara på en moderniserad offensiv och kompetensutvecklad besöksnäring, utan alla branscher kan om de är offensiva, tjäna på kryssningskajens effekter.
Ett gott tecken på regionens vilja att förbättra företagsklimatet är att regionen satsar nästan två miljoner kronor för att stödja Tillväxt Gotlands projekt med utveckling av branschsamverkan. Viktigt är att detta inte är en konkurrens med de etablerade näringslivsorganisationerna, utan ska ske i samverkan med dem. Och Tillväxt Gotland agerar med och mot Region Gotland efter läge och behov.
En annan viktig händelse som kommer att påverka öns tillväxt och kompetensförsörjning är förra veckans invigning av Kompetenscentrum. Förvandlingen av ”gamla” Komvux till moderna mångfacetterade Kompetenscentrum är ett föredöme för alla som framgångsrikt vill genomföra förändringsprocesser ordentligt förankrade. Rektor Bo Kristiansson och alla hans medarbetare har skapat ett verktyg för kompetensutveckling för alla gotlänningar och nyanlända, som flexibelt och efter individuella behov kan tillgodose kompetensutvecklingsbehovet. Det nya Kompetenscentrum kommer att bli en viktig kugge i att förse öns näringsliv med arbetskraft med av arbetsgivarna efterfrågad kompetens. Kompetenscentrums motto att hela tiden fråga sig vem de är till för, är en devis som alla verksamheter inom regionen borde ta efter.
Genom samverkan mellan öns branscher inom näringslivet, ett vitalare Tillväxt Gotland och ett flexibelt, supermodernt Kompetenscentrum finns nu en god grund för en positiv utveckling av tillväxt och fler i jobb på Gotland.