Tillbaka på ön efter en minisemester på fastlandet rivstartar man jobbet med regionfullmäktige. Nu väckte fullmäktigemötet inte särskilt mycket känslor, utan var rätt mysigt.
De mesta var de flesta överens om. Givetvis försöker de borgerliga påpeka alla fel som de anser att majoriteten gör. Talesättet om att man inte ser skogen för alla träd, kan utvidgas med att de borgerliga inte ser den välväxta och täta skogen för de få torra grenarna. Men samtidigt bör majoriteten inte lägga ut de torra grenarna mitt framför kritikerna, vilket skedde i måndags.
Efter moderaternas gruppledare Simon Härenstams avhopp kommer Anna Hrdlicka (M) att ta över rollen som moderaternas ledare i regionstyrelsen. Hrdlicka har mest gjort sig känd för att hon gett interpellationerna ett ansikte.
På Regionfullmäktige mötet i februari fanns det sju interpellationer på dagordningen och Anna Hrdlicka hade skrivit fyra av dem. Alla utgick ifrån att majoriteten inte gör sitt jobb. Det är lätt att sitta i opposition om man bara ska leta fel, men det är lite så moderaterna fungerar i dag. Både lokalt och i riksdagen.
Det blir även tydligt när man läser intervjun med moderaternas Peter Wennblad på Helagotland.se. Wennblad, som efter Härenstams avhopp nu tar en ordinarie plats i regionstyrelsen, säger där att: ”Precis som tidigare är mitt mål vara Gotlands i särklass tråkigaste politiker, som aldrig lovar något, bjuder på beskt klarspråk och säger nej till det mesta politiken vill pyssla med som ligger utanför välfärdens grundläggande funktioner.” Inga visioner där inte.
När vintern slog till i höstas var jag kritisk till hur halkbekämpningen av Visbys gångbanor sköttes. Välplogade men, isbelagda gångbanor där sand och grus lyste med sin frånvaro. Nu är den sand och grus som användes på vägarna ett problem för oskyddade trafikanter.
Allt damm som far omkring och som bilister slipper andas in, men som är svårare för gående och cyklister att undvika. Nu när all grus och sand ska tas upp blir inte dammandet ett mindre problem. Trots att det saltas och vattnas för att binda dammet, är det ändå inte helt skönt att ta en promenad.
Det måste finnas andra sätt att ta upp allt sand och grus. Är saltet verkligen miljövänligt? Är det lämpligt att slösa vatten på den här verksamheten när vattenbristen på ön är ett så stort problem? Visst borde det finnas andra sätt? Utvecklingen av stora dammsugare har väl gått framåt? För redan 2013 hade Aftonbladet en stor artikel om hur bra den stora dammsugarbilen som testats fungerade.
Enligt artikeln blev det dessutom renare då de traditionella sopmaskinerna inte klara av att ta upp de hälsofarliga PM10 partiklarna, vilket dammsugarbilen kunde. Jag tror knappast att utvecklingen stått stilla eller gått tillbaka, så detta borde regionen tänka på till nästa vår, eller nästa upphandling.
Spekulationerna om vem som kommer att efterträda Björn Jansson går också vidare. Jag tänker inte låta mig dras med i spekulationståget utan nöjer mig med att det finns fyra till fem goda möjliga efterträdare. Vilka alla skulle kunna vara med och bilda ett bra lag för att fortsätta styra Gotland efter valet 2018.