Ny region på våra villkor

Politiker. Gotland har bra politiker som kan göra ett bra jobb inför och efter en eventuellt ny regionindelning.

Politiker. Gotland har bra politiker som kan göra ett bra jobb inför och efter en eventuellt ny regionindelning.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2016-09-01 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I går kunde ni läsa min ledare från ett möte som Region Gotland bjudit in allmänheten till. Mötet handlade om de nya län/regionerna som eventuellt kommer att bildas.

Det är viktigt att påpeka att det är de landstingsuppdrag som Region Gotland har i dag som kan komma att påverkas. Det vill säga sjukvården, kulturen och kollektivtrafiken. Dessutom kommer det regionala utvecklingsansvaret som regionen har att påverkas. Alla de kommunala verksamheterna som regionen bedriver blir som mest indirekt påverkade.

Politikerna från Regionstyrelsen som fick ge sin bild av en eventuell ny region var mycket eniga om tagen. En stor orsak till enigheten är att frågan diskuterats, stöts och blötts på regionstyrelsens möten under en längre tid.

Samtal och diskussioner som gett utdelning. Dessutom har det bland annat tagits kontakt med Bornholm, då Danmark gjort en liknande ombildning och då Bornholm och Gotland har många ö-likheter.

Alla politikerna var överens om att Gotland har speciella förutsättningar som skiljer sig från fastlandskommunerna och att vi behöver särlösningar. Överst på listan över särlösningar var den regionala utvecklingen, men även kulturen nämndes av alla.

Demokratin var också en av de viktiga punkterna som togs upp. Hur kommer lilla Gotland med våra speciella förutsättningar att mottas? Hur kommer de andra ställa sig till våra förslag på särlösningar i förarbetet och efter en eventuell sammanslagning.

För att de andra skall lyssna på våra Gotländska representanter är det viktigt att vi har rätt personer på de posterna. Personer som givetvis kan föra fram våra synpunkter, men ännu viktigare är att de kan ge de andra något tillbaka. Vi kan inte skicka personer som bara gnäller och ställer krav på hur Gotland skall behandlas. Vi behöver någon som kan vara med och utveckla hela den nya regionen. Jag tror inte detta någon risk då de flesta av våra stora partiers företrädare är mycket duktiga politiker.

Både på att ta tillvara våra intressen och på att förmedla sina erfarenheter för att tillgodose allas intresse. Men det krävs också att det ges möjligheter för våra politiker att delta både före och efter möten. För många av de viktiga diskussionerna görs utanför de formella politiska beslutande organen.

Frågan om särlösningarna är mycket viktig och ett av tipsen som Bornholm gav var att särlösningarna måste regleras hårt redan i riksdagsbeslutet. Här finns ett stort arbete att göra för våra politiker. Hanna Westerén (S) och Jesper Skalberg Karlsson (M) har ett viktigt arbete att göra i Riksdagen. Hanna Westerén sitter också i Socialdemokraternas partistyrelse där hon behöver göra ett bra jobb. Det gäller även Eva Nypelius (C) och Brittis Benzler (V) som sitter i sina respektive partiers partistyrelser.

Det vi vet i dag är att sjukvården behöver förändras i sin struktur. Små enheter som sjukhuset i Visby kan inte klara sig själva. Om man förändrar sjukhusregionerna och samtidig förändrar strukturerna på de statliga myndigheterna.

Vilket kan göra samhället smidigare både för vanligt folk som för beslutsfattare då blir det bara den regionala utvecklingen som jag ser som det vi kan få en försämring av. Men med rätt politiker i förarbetet behöver inte ens det bli sämre.