Statsminister Stefan Löfven (S) gav i sitt sommartal i söndags besked om de stora satsningar som Regeringen vill genomföra på skolan.
Under många år har de svenska elevernas skolresultat stadigt försämrats. Det är inte bara minskande kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse som vi kan se som följder av krisen i skolan. Vi ser också att klassklyftorna ökar och att föräldrarnas utbildningsnivå spelar en allt större roll för barnens skolgång. Klassamhället, som dålts i skuggorna av välfärdssamhället börjar synas tydligare.
Därför är Regeringens fortsatta satsning på skolan enormt viktig. Vi kan inte ha ett samhälle som sorterar barnen redan innan skolan utifrån vilka deras föräldrar är. Vi måste ha ett samhälle där alla barn har samma möjligheter att få en så bra utbildning att de själva kan välja sina yrken efter avslutad skolgång.
Regeringens satsning på att öka läsförståelsen är helt rätt. När läsförståelsen minskar drabbar det också alla andra teoretiska ämnen och hela skolresultatet dras ner. Det är därför med glädje som jag läser om att höstloven skall bli läslov.
Sportlovet startades som kokslov för att spara på bränslet, somt värmde upp skolorna, under andra världskrigets ransonering. Men för att ge de lediga eleverna sysselsättning under lovet blev det inriktat på friluftsliv och vintersport. En inriktning som gett idrottsföreningar och föreningar som anordnar friluftsaktiviteter en hel del nya utövare, och samhället friskare barn.
Höstlovet som infördes som potatislov har inte en lika kontinuerlig historia som sportlovet då jordbrukets behov av extra arbetskraft minskade under mitten av 1900-talet. Höstlovet har sedan 1980-talet utvecklats till en hel vecka utifrån skolårets utformning och lärarnas behov av fortbildning, utbildning och planering.
Nu är det dags att ge läsandet samma möjlighet som sport och friluftsliv haft sedan länge, då höstlovets ursprungliga tanke, att barnen behövde hjälpa till med skördearbetet, inte längre är aktuellt.
Nu får de organisationer och föreningar som kan hjälpa barnen att få upp ett större intresse för det läsande i alla dess former en stor möjlighet, att tillsammans med skola och kommun utveckla detta till något riktigt bra och bestående. Om man dessutom tar hjälp av lokala tidningsredaktioner, förlag och författare kan också intresset för skrivandet öka.
Regeringens satsning på skolan innehåller dessutom lovskola och en stor satsning på lärarutbildningar som ger 3600 fler utbildningsplatser fram till 2021. Lovskolan innebär en skyldighet för kommunerna att under loven ge elever i 8:an och 9:an den extrahjälp de behöver för att klara gymnasiebehörigheten.
Tillsammans med tidigare satsningar där bland annat högre lärarlöner ingår visar den socialdemokratiskt ledda regeringen att de verkligen tar skolans utmaningar på allvar. Till skillnad från den borgerliga skattesänkarpolitiken tillför regeringen istället efterlängtade och välbehövliga resurser till skolan.