Romabadets vara eller icke vara har nu diskuterats sen det av säkerhetsskäl stängdes 1 december förra året. Den beräkning som Tekniskförvaltning utgår ifrån har i olika media starkt ifrågasatts.
Få av de som ifrågasatt har egentligen kunskaper om hur badhus är konstruerade, utan verkar mest tro på någon form av konspirationsteori. ”Badet ligger utanför Visby, därför stängs det och beräkningen är kraftigt saltad för att ge sken av att stängningen är befogad.”
En som har byggnadskunskaper är Daniel Hallgren som själv är byggföretagare. Daniel Hallgren som också ansett att de beräkningar som Tekniskförvaltning utgått ifrån höga har nu gjort en egen beräkning och lämnat in anbud på renoveringen till Tekniskförvaltning. Kostnaderna mellan Daniel Hallgrens beräkningar och Tekniskförvaltnings underlag är stora.
Hallgren beräknar kostnaderna till knappt 20 miljoner kronor, medan underlaget som Tekniskförvaltning utgått ifrån är på cirka 60 miljoner kronor.
Den stora skillnaden beror på vilken konstruktion som själva bassängen har i de olika underlagen. I det underlag som Tekniskförvaltning använder sig av är konstruktionen i betong, vilket är den vanliga och beprövade metoden. En konstruktion som alla vet fungerar.
Daniel Hallgren har däremot gjort sina beräkningar på en konstruktion med stålbalja, vilket är cirka 25 miljoner kronor billigare enligt Hallgren. Den metoden är inte lika beprövad i Sverige och därför är osäkerheten större på hur den fungerar och hur länge.
Att bygga billigare är inte alltid det billigaste i längden, då underhålls kostnader och livstid kan bli sämre. Det som jag tycker är bra med Daniel Hallgrens initiativ är att det ger Tekniskförvaltning en möjlighet att tänka om en gång till och ta reda på vad som kan vara bäst. Svaren från Tekniskförvaltning och Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell visar också på att de tänker ge Daniel Hallgrens förslag en ordentlig prövning.
Det som jag oroar mig för är att frågan oavsett är en ickefråga. Regionens ekonomi och det investeringsstopp som nu genomförs ger inte bra signaler till en renovering av Romabadet oavsett om det kostar 20 miljoner eller 60 miljoner kronor att renovera.
Jag tycker att Daniel Hallgrens initiativ är bra, men när han i sociala medier ifrågasätter de säkerhetsskäl som gjorde att regionen stängde Romabadet, då bassängen inte kollapsat ännu blir jag mycket fundersam. Hur tänker han där? Daniel Hallgren, borde ha bättre förståelse för det ansvar som Region Gotland har för människors liv och lem. Nu får vi se vad som händer. Men som jag skrivit så tror jag inte att Romabadet kommer att renoveras. I alla fall inte de närmaste åren, då regionens ekonomi är så pass ansträngd.
Däremot kommer Tekniskförvaltning att få bättre kött på benen inför eventuell renovering av badhusen på Gotland eller när ett nytt badhus skall byggas.
Kanske har då metoden med stålbaljor hunnit utvärderats bättre och att stålkonstruktionen som verkar vara betydligt billigare kan användas då och ge oss gotlänningarna den badhuskapacitet som vi verkligen behöver.