Ojämlikhet hotar välfärden

Statsminister Stefan Löfven (S) och Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S). Presentation av reform för att skydda den Svenska modellen.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S). Presentation av reform för att skydda den Svenska modellen.

Foto: Erik Fransson

Ledare Gotlands Folkblad2016-07-07 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vår socialdemokratiska Statsminister Stefan Löfven börja måla upp sin bild av Sverige. En bild som blir mer och mer tydlig. Bilden om ett jämställt Sverige.

Länge har marknadskrafterna dominerat idéerna om samhällsbyggen, men på senare tid har pendeln svängt. Internationella valutafonden, IMF, vars uppgift är att förebygga medlemsländernas ekonomiska utveckling presenterade för över två år sedan en studie som klart visar att omfördelning av ekonomiska resurser från rika till fattiga ger samhällen med hållbar tillväxt.

Även Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, har kommit till samma slutsatser. Den Svenska modellen, även kallad den Skandinaviska eller Socialdemokratiska modellen, bygger på just detta med ett jämställt samhälle där de ekonomiska resurserna omfördelas för att utjämna klyftorna.

När Stefan Löfven (S) lyfte den Svenska modellen i sitt Almedalstal går han tillbaka till de socialdemokratiska och svenska rötterna. Det Sverige vi har och det Sverige vi känner är byggt på den Svenska modellen, en välfärdsmodell som även har en bred acceptans i riksdagen.

Alla partier är för det mesta eniga om att arbetsmarknadens parter sköter lönebildningen och arbetsmarknadens villkor. Alla är också överens om att vi skall ha en generell och gemensamt finansierad välfärd och att vi skall behålla de skyddsnät vi har i form av a-kassa, sjukförsäkring och socialförsäkring, men också omställning mellan arbeten.

Jobben är grunden och vägen till frihet vilket är orsaken till att Socialdemokraterna jobbar hårt för att minska arbetslösheten och höja sysselsättningen. Något som direkt har visats genom de reformer som gjorts sen den rödgröna regeringen övertog makten efter valet 2014. Genom jobb får man egen ekonomi vilket ger frihet från beroendet av någon annan.

Vår generella välfärd ger trygghet. En trygghet som också ger frihet och mod att ta steg som man annars kanske inte vågat ta. En trygghet från vaggan till graven.

Våra socialförsäkringar ger också trygghet om oturen är framme. Om du blir sjuk eller arbetslös eller till och med ramlar utanför även de försäkringarna. Samhället vi har byggt tar ansvar för de sina samtidigt som systemen är uppbyggda utifrån att även vi tar ansvar för det vi kan göra i form av arbete. Jobben är grunden för våra försäkringssystem.

Den Svenska modellen har gjort Sverige framgångsrikt.

Men det finns hot mot den. Utanförskap och segregation kan leda till att systemen ifrågasätts. De som befinner sig i utanförskapet kan börja misstro samhället då de inte känner att de får hjälp.

Vi som ser hur utanförskapet skapar motsättningar mellan samhället och medborgare kan börja tvivla på med vilken rätt de har att ta del av vår välfärd. Utifrån detta är den satsning som regeringen redovisade i veckan om ett långsiktigt reformprogram för minskad segregation en viktig start på ett arbete för ett mer jämlikt Sverige.

Ojämlikheten skapar hot mot vårt samhälle och det bästa vi kan göra då är att minska ojämlikheten, minska klyftorna och bygga Sverige utifrån ritningarna av den framgångsrika Svenska modellen.