Ombudens tankar inför kongressen

Kongressombud. Aino Friberg Hansson, Meit Fohlin och Filip Reinhag kommer att representera Gotland på Socialdemokraternas partikongress 8-12 april 2017.

Kongressombud. Aino Friberg Hansson, Meit Fohlin och Filip Reinhag kommer att representera Gotland på Socialdemokraternas partikongress 8-12 april 2017.

Foto: Håkan Ericsson

Ledare Gotlands Folkblad2017-04-06 00:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På lördag drar Socialdemokraternas partikongress igång och håller på till onsdag. Fem intensiva dagar där bland annat val av partistyrelse, framtida politisk riktlinjer och omkring 2 000 motioner ska behandlas. Gotland representeras av tre stycken ombud. Meit Fohlin, Filip Reinhag och Aino Friberg Hansson. För att vi ska få veta lite mer om dem och hur de ser på kongressen har Gotlands Folkblad ställt ett antal frågor till dem. Meit Fohlin är i det civila rektor, men har sen våren 2015 haft uppdraget som regionråd, hon är 44 år och har varit på en kongress tidigare. Filip Reinhag jobbar som statlig tjänsteman och är ordförande för Kultur och fritidsnämnden. Filip är 32 år och det blir hans första kongress. Aino Friberg Hansson är egen företagare. De politiska uppdrag hon har är ledamot av både fullmäktige och Barn och utbildningsnämnden, samt som nämndeman i Tingsrätten. Aino är 52 år och precis som för Filip är detta Ainos först kongress.

Vad tror du om den här kongressen?

Meit: Jag ser fram emot kongressen. Det känns skönt att ha varit med på en så jag vet lite mer om hur det fungerar. Jag tror att kongressen kan bli ganska turbulent med många frågor som engagerar.

Filip: Det är en gedigen mängd motioner och förslag att hantera. Att det är kongressen innan valåret 2018 gör den också extra spännande. Det är nu partiet formar sin politik för hur vi kan bygga ett ännu bättre Sverige. Vi har viktiga prioriteringar att göra vad gäller fortsatta investeringar i välfärden, en politik för att hela Sverige ska hålla samman och för att försvara den svenska modellen.

Aino: Jag tror det kan bli diskussioner inom flera olika områden på denna kongress.

Vad tror du blir den stora frågan på kongressen?

Meit: Stora frågor blir integrations- och migrationsfrågor, men också frågor kring bostadsbyggande och arbete åt fler.

Filip: Välfärdsfrågorna tillsammans med arbetsmarknadsfrågor tror jag kommer uppta allra mest tid.

Aino: Svårt att sia om men migration/integration kan nog engagera en hel del.

Tänker du gå upp i någon fråga?

Meit: Viktiga frågor för Gotland är givetvis frågor kring sjukvårdens organisation och jämlik vård i landet. Också frågor kring infrastruktur, båttrafik och flyg är viktiga för oss. Har dock inte bestämt än. Sedan måste en också lyssna och gå in där det behövs utifrån diskussionen på plats.

Filip: Givetvis, vi är den minsta delegationen vilket innebär att vi måste bevaka en lång rad områden som är viktiga för Gotland. I vår delegationsgrupp ansvarar jag särskilt för frågor om arbete, landsbygd och EU vilket känns spännande. Det är viktiga frågor för Gotland.

Aino: Om jag får möjlighet och har något att tillföra diskussionen så kommer jag självklart att gå upp.

Hur tänker du om de svar som motionerna från Gotland fått?

Meit: Vi har fått god respons på våra motioner. Att mammografi ska vara fri för alla oavsett ålder känns rimligt trots att vi fick avslag. Vi lämnade också en motion om Mäns våld mot kvinnor och att 0-tolerans och kvinnors rätt till det borde vara ett folkhälsopolitiskt mål för att prioriteras upp och arbetas med mer långsiktigt och systematiskt. Här håller man med om ambitionen men hänvisar till att arbete redan pågår och de stämmer då ny strategi finns framtagen. Vi får resonera i vår grupp hur vi ska tänka kring det. Vi får se i gruppen hur vi ska göra kring SSU-s motion om gratis mensskydd. Annars okej tycker jag.

Filip: Jag tycker överlag att våra motioner fått ett gott mottagande. Det är många som ges bifall och andra som besvarats men där regeringen redan tagit initiativ för att åtgärda de områden som motionen tar upp.

Aino: Det har kommit lite olika svar på motionerna vissa har fått avslag och vissa anses besvarade vilket då innebär att det arbetas på just den frågan. Vissa som har fått avslag bör vi eventuellt ta strid för.

Vilken fråga brinner du mest för?

Meit: Jag brinner för frågor kring migration, integration och jämställdhet. Människors lika värde i många olika frågor. Vidare är jag mycket engagerad i sånt som är viktigt för Gotlands utveckling; till exempel förutsättningar för utveckling i gles- och landsbygd, villkor för företagande och näringsliv, hur vi ska utveckla grön näring, turism- och besöksnäring samt arbeta för nyindustriell utveckling, sjukvårdens villkor samt skolfrågor!

Filip: Samhället är komplext, därför anser jag det vara en styrka att vara allmänpolitiskt intresserad och påläst. Men ska jag nämna ett område så är det utbildning. Det är i skolan vi lägger grunden för såväl individer som samhälle. Det är där framtiden byggs och ojämlikhet motverkas. Vill vi ha ett gott samhälle i morgon är det skolan vi ska satsa på idag.

Aino: Jag brinner för väldigt mycket men kvinnofrågorna, arbetsmiljön, skolan och demokratin ligger nog närmast hjärtat.