Det var helt fantastiska resultat för öns företagare, som redovisades i Företagarnas tillväxtranking nyligen. Gotlands konjunkturindikator för 2013 på 98, är rikets högsta. Det är främst inom tjänstesektorn som tillväxten är stark, men även inom industrin.
Öns mindre företag är lönsamma och det ger möjlighet till vinst för ägarna, men också möjligheter att investera i företagen för att expandera. De optimistiska tongångarna inom besöksnäringen och framgångarna för allt mer produktutvecklade tjänster, som turistfiske, liksom allt mer nischade former av boende med aktiviteter, har gett många företag ökad omsättning och resultat.
Det är heller inte underligt att en väldigt stor andel av företagarna är optimistiska inför framtiden, då kryssningskajens byggande och den ökande kryssningsturismen kan ge ytterligare tillväxt inom besöksnäringen, transportsektorn och många andra företag inom tjänstesektorn.
Framgången på grund av kryssningskajen hänger dock mycket på förmågan hos öns besöksnäring att förnya sig, kompetensutveckla exempelvis på språksidan och att skapa nya produkter, som kan säljas i samband med att kryssningsresenären bokar sin kryssning.
Om de flesta av de cirka 5 000 små och medelstora företagen kunde anställa en till, så skulle vi radera ut arbetslösheten på Gotland. Men det finns flera hinder för att så kan ske. Ett är företagarens ovilja att växa. Jag har pratat med flera företagare som skulle kunna växa och anställa en eller flera till i företaget. Men de vill inte lämna produktionen och hamna bakom ett skrivbord som vd.
Därför borde det finnas ett större utbud av vd-tjänster att köpa för de företagare, som vill expandera, men inte bli vd och ”bara” företagsledare. Det finns vd att hyra i idag, men jag tror att det vore bra om denna tjänstesektor kunde växa. Men då måste dagens småföretagare, som har stor orderingång, men som idag tackar nej, våga växa och köpa en vd-tjänst.
Ett annat hinder för ytterligare tillväxt, som företagarna uppger, är politisk osäkerhet om villkoren för företagen då det gäller skatter, arbetskraftens kostnad och regelverkens mängd och komplexitet. Det är begripligt att företagare kan känna en sådan oro. Särskilt de som agerar i av Alliansregeringen bidragsdopade sektorer som rut och rot och de som anställer många unga som har lägre arbetsgivaravgifter.
En tredje hindrande faktor är svårigheten att få tag på arbetskraft med rätt kompetens. Här kan den ändrade politiken innebära en starkt ökande möjlighet för att arbetsgivare ska hitta arbetskraft med rätt kompetens. Den socialdemokratiskt ledda regeringens vilja att storsatsa på vuxenutbildning, kompetensutveckling, en bättre skola och att byta passiv arbetslöshet till bristyrkesutbildning, kan ge Gotlands företagare stora tillväxtmöjligheter.
Det är mycket glädjande att öns företagare ser så optimistiskt på tillväxtmöjligheterna. Med regeringens satsningar på kompetensutveckling och regionens investeringar i kryssningskajen och annat, så finns alla möjligheter att öns företag kan växa ytterligare.