Pence effekten och #metoo

USA:s vicepresident vill efter #metoo inte dinera ensam med någon annan kvinna än sin fru för att inte riskera att bli anklagad för sexuella trakaserier. Här syns han med sin fru Karen och Ivanka Trump.

USA:s vicepresident vill efter #metoo inte dinera ensam med någon annan kvinna än sin fru för att inte riskera att bli anklagad för sexuella trakaserier. Här syns han med sin fru Karen och Ivanka Trump.

Foto: Marco Ugarte

Ledare Gotlands Folkblad2018-12-15 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

USA:s vicepresident Mike Pence har förklarat att han i andan av #metoo inte tänker dinera ensam med någon kvinna förutom sin fru, något som fått följare och därmed kallas för The Pence effect. Följarna har med tiden dragit det hela längre än att inte dinera ensam med kvinnor. Det amerikanska mediebolaget Bloomberg beskriver att det på Wall Street sprids en strategi som svar på #metoo där män väljer att undvika kvinnor till nästan vilket pris som helst. Du ska inte ha middagar med kvinnliga kollegor. Du ska boka flybiljetter så du inte hamnar bredvid någon kvinna. Hotellrum ska bokas på en annan våning än den där dina kvinnliga kollegor bor. Öga mot öga möten ska undvikas in i det längsta och om du ändå måste träffa en kvinnlig kollega ensam se då till att mötas där fler kan se er, exempelvis i rum med stora glaspartier. Det har till och med gått så långt att arbetsgivare uppmanas att inte anställa kvinnor för att undvika att någon kvinna uppfattar dig som man på ett felaktigt sätt.

Det är den här utvecklingen vi kan förvänta oss när den patriarkala normen är för stark och normens syn på manlighet ger männen alibi att bete sig som svin. Detta är orsaken till att det är den patriarkala normen vi ska angripa hårdast, inte bara de män som upptäcks och ställs till svars för sitt beteende. I det arbetet har vi alla ett ansvar. Allt från att påtala att pojkar inte ska få bete sig hur som helst bara för att de är pojkar, till att flickor ska tas på allvar redan i låg ålder när de protesterar mot tafsande och nedsättande ord.

Nu har vi kommit betydligt längre i Sverige än de har kommit i USA, och då framförallt på Wall Street, men vi har också mycket att jobba med, vilket inte minst Horace Engdahl är ett bevis på.

Men för att vi ska kunna jobba för ett samhälle utan sexuella övergrepp och trakasserier behöver vi ha våra politiker med oss. Därför blev jag mycket förundrad över att landets bägge liberala partier valde att lägga ner sina röster i budgetvoteringen till förmån för en budget där det bland annat ingår att jämställdhetsmyndigheten skall läggas ner efter bara ett års arbete. Orsaken till att myndigheten kom till är det resultat som jämställdhetsutredningens betänkande Mål och myndighet (SOU 2015:86) kom fram till där det beskrivs hur frånvaron av en permanent förvaltningsstruktur på jämställdhetens område hindrar ett strategiskt och långsiktigt jämställdhetsarbete. Myndighetens uppgift är att samordna, följa upp och på olika sätt ge stöd inom jämställdhetens områden. Något som nu de samlade liberala krafterna i riksdagen tydligen inte ser som särskilt viktigt.

När det gäller försöken att bilda regering blev det ingen lösning den här gången heller. Som förväntat fick Stefan Löfven inte tillräckligt stöd för att bli statsminister. Det enda anmärkningsvärda var att Vänsterpartiet valde att lägga ner sina röster. En markering från deras sida att de inte gillade den högersväng som Löfven gjorde i förhandlingarna med Liberalerna och Centerpartiet. Nu väntar fler samtal mellan talmannen och partiledarna och i början av veckan väntas vi få besked om hur fortsättningen kommer att se ut.