Under våren 2018 gjordes ett stort och viktigt arbete med att säkerställa pensionärsrådets fortsatta arbete. Det var socialnämndens dåvarande ordförande Håkan Ericsson (S) som tillsammans med de rikstäckande pensionärsorganisationerna tog fram bra riktlinjer för en ny arbetsordning i pensionärsrådet. Under regionstyrelsens möte i oktober skulle riktlinjerna klubbas igenom, men någonting hände. Den nya alliansminoriteten som tillträtt efter valet lyfte helt sonika ut ärendet ur dagordningen. Sen dess finns det inget formellt pensionärsråd och ska man tro vad pensionärerna själva anför kommer det heller inte att bli något.
När ansvarig politiker, socialnämndens nya ordförande Rolf Öström (M), blir konfronterad i frågan ger han svar som får mig att tänka på Birgit Friggebo och ”We shall over come”. På fråga från GT:s reporter om förslaget inte kan tas upp igen svarar Öström: ”Det kan jag faktiskt inte svara på, men min plan nu är att dra ihop ett möte och bortse från det formella.”
Men nu är det just det formella som pensionärerna är ute efter och som på ett bra sätt formaliserades i det förslag som alliansminoriteten inte vill veta av. Och nu när det börjar hetta till och pensionärerna visar sitt missnöje, då blir det ”bullkalas”.
Håkan Ericsson är självklart besviken över att det arbete han och organisationerna gjorde tillsammans nu slängs i papperskorgen och han förstår pensionärsorganisationernas frustration. ”Det tas upp många frågor som verkligen berör de äldre nu så jag förstår att det börjar koka”, säger Ericsson till GT.
Vad är det då i det välarbetade förslaget som de borgerliga politikerna inte tycker om? På den frågan menar Rolf Öström i en intervju med P4 Gotland att knäckfrågan är om forumet ska vara ett slutet eller öppet forum. Att pensionärsorganisationerna ”bara” organiserar en tredjedel av Gotlands pensionärer är ett problem enligt Öström. Därför skulle han tydligen föredra ett öppet forum där samtliga Gotlands pensionärer får rätt att delta. Var han nu tänker sig att 15 000 pensionärer ska få plats förtäljer inte historien, men det ger en bild av orsaken till den tidigare formaliseringen där de rikstäckande pensionärsorganisationerna ingår. Det blir lite mer lätthanterligt.
Men Öström påstår även att de fem pensionärsorganisationerna är politiska, något som inte stämmer. Efter en snabb sökning på internet får jag fram att samtliga pensionärsorganisationer som är med i pensionärsrådet är partipolitiskt obundna organisationer. Något som är viktigt att påpeka då det är fler än Öström som har fel information i den frågan.
Rolf Öström (M) har också en läxa att göra. Oavsett hur han ser på frågan om pensionärsrådets vara eller icke vara, har han en skyldighet att vara påläst. Då känns det nonchalant av honom att i intervjuer säga att han inte vet varför det genomarbetade och av pensionärerna godkända förslaget om ny arbetsordning lyftes bort ur dagordningen den där dagen i oktober. Det är hans skyldighet att ta reda på orsaken, vilket han gjorde till intervjun med P4 Gotland. För att ge svaret ”Jag vet faktiskt inte varför det förslaget lyftes ut” är fel svar när frågan varit på tapeten ett längre tag.