Positionering för samarbete

Ask och Tobé. Varför sparkades Beatrice Ask som rättspolitisk talesperson och fick Tomas Tobé den posten för sin välvilja till Sverigedemokraterna?

Ask och Tobé. Varför sparkades Beatrice Ask som rättspolitisk talesperson och fick Tomas Tobé den posten för sin välvilja till Sverigedemokraterna?

Foto: Adam Ihse/TT

Ledare Gotlands Folkblad2017-06-29 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter att moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i vintras gick ut med beskedet att hon vill föra samtal med Sverigedemokraterna, har det hänt en hel del.

Det som väckt mest uppmärksamhet är det ras som Moderaterna fått i de väljarundersökningar som gjorts. Mindre uppmärksamhet har getts till de omorganisationer som gjort inom partiet och varför de gjorts.

När Tomas Tobé petades som Moderaternas partisekreterare sågs det mest som ett sätt att möta väljarnas misstroende, och för Anna Kinberg Batra att visa pondus. Men när man granskar det lite närmare kan man se andra mönster.

Tomas Tobé är den högsta moderatpolitiker vars hemkommun gått längst i samarbetet med Sverigedemokraterna. Som ledande politiker boende i Gävle och som partisekreterare kan han knappast varit helt omedveten när borgarna tillsammans med Sverigedemokraterna fällde den rödgröna budgeten i kommunen och tog över makten. Tomas Tobé har också varit en av dem som verkligen försvarat moderaternas initiativ till att närma sig Sverigedemokraterna även i riksdagen.

Efter ”petningen” blev Tomas Tobé Moderaternas kandidat till justitieministerposten. Den rutinerad och erkänt duktiga, före detta justitieministern, Beatrice Ask petades som Moderaternas rättspolitisk talesperson till förmån för just Tobé. Man kan verkligen undra varför en petad partisekreterare kan få det så viktiga uppdraget som rättspolitisk talesperson.

Samtidigt har Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Kent Ekroth tagit en timeout då han var åtalad och numera fälld i tingsrätten för ringa misshandel.

Ledande SD politiker har varit tydliga med att Ekeroth nu när han fällts ska lämna uppdraget som riksdagsledamot. Något som är helt upp till Ekeroth själv att avgöra.

Under hans frånvaro har SD:s nyaste riksdagsledamot, den avhoppade moderaten Patrick Reslow, ersatt Ekeroth i justitieutskottet. Reslow lär som före detta moderat ha rätt bra kontakter med sitt gamla parti.

Mycket av den politik som SD vill genomföra innebär förändringar av lagar. I maj 2016 skrev Kent Ekeroth som Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson en debattartikel i Aftonbladet.

Där för han fram ytterligare åtgärder som skulle behöva förändringar i lagtexter för att kunna gå igenom. Bland annat vill SD att polisen ska ha möjligheten att använda tårgas, vattenkanoner och gummikulor mot civilbefolkningen.

SD vill också underlätta utlysande av undantagstillstånd:

Ökade befogenheter till polis och militär, utegångsförbud, större möjligheter att kontrollera folk på gator och torg, lättare att häkta och snabbare rättsliga processer vid exempelvis utvisning är exempel på vad ett undantagstillstånd ska kunna medföra. Även militären ska kunna användas för att återställa ordningen vid undantagstillstånd.

Jag blir uppriktigt oroad över det som nu sker, där man kan se hur Moderaterna och Sverigedemokraterna positionerar sig för ett närmare samarbete i de så viktiga frågorna som ligger under justitiedepartementet.

Hur kommer det att påverka samhället? Vilka frågor kommer de att bli överens om? Vilket samarbete kommer partierna att ha framöver?