I regeringens höstbudget som lades fram i tisdags ser man en tydlig röd tråd. Det samhällsbygge som påbörjats ges nu bra förutsättningar att få fortsätta.
Nu satsas det och många verksamheter får välbehövliga resurser. Målet med EU:s lägsta arbetslöshet håller regeringen kvar vid och jag uppskattar verkligen när någon sätter upp höga mål som man sen arbetar mot. Den segregerade arbetsmarknaden är en stor utmaning som regeringen tar sig an med stor kraft. Dessutom fortsätter regeringen att rensa upp efter den borgerliga regeringens härjningar.
Intresset från de borgerliga att vi skulle ha en så bra arbetsmiljö som möjligt var inte så stor. De lade ner Arbetslivsinstitutet och minskade Arbetsmiljöverkets resurser, vilket innebar att antalet arbetsmiljöinspektörer drastiskt minskade. Nu fortsätter regeringen att ge Arbetsmiljöverket ökade anslag, allt för att minska rikserna för att någon blir sjuk eller skadas på sitt arbete.
Arbetslöshetskassans regel om att få deltidsstämpla maximalt 75 dagar har gjort att personer som fått in en fot på arbetsmarknaden tvingats att säga upp sig för att kunna ha en inkomst att leva på. Detta då de ställdes inför ett ultimatum efter att ha gjort av med de 75 dagarna de fick lov att stämpla upp för den tid de inte hade arbete. Jobba vidare på deltidsanställningen, men utan att få komplettera den inkomsten med a-kassa eller säg upp dig från din deltidsanställning och få rätt till hel a-kassa.
Även de som har haft kortare påhopp i en eller olika branscher tvingades till slut att med a-kassans goda minne att tacka nej till arbete för att kunna betala sina räkningar. Jag har aldrig förstått mig på orsaken till regeln som kom till under den borgerliga regeringens nedmontering av socialförsäkringarna. Nu föreslår regeringen en mycket efterlängtad förändring av den regeln.
Målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 är ett modigt mål. Regeringen visar med stor tydlighet att målet inte bara är en pappersprodukt utan ett mål man gör allt för att nå. För att komma dit behövs det åtgärder för att bryta den segregerade arbetsmarknaden. Personer som står långt från arbetsmarknaden har extremt svårt att få arbete.
Många av dem har utländsk bakgrund och låg utbildningsnivå. För att bryta den trenden vill regeringen ändra systemet med extratjänster som hittills inte gett vad man önskat. Regeringen vill också korta vägen för jobb för asylsökande, ge ökade resurser till snabbspåret för nyanlända med attraktiva yrkeskunskaper. Regering utökar också antalet platser på Yrkesvux och Lärlingsvux. För många av de som står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden ökar man antalet moderna beredskapsjobb inom statens verksamhetsområden.
Visst finns det mer att göra och jag ser precis som regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) att det hade behövts mer pengar till främst sjukvården. En sjukvård som brottas med ökade kostnader över hela landet. Jag tycker att finansminister Magdalena Andersson (S) utrycker sig bra när hon säger att hon är: ”Stolt men inte nöjd.”