Regionindelning och snus

Stockholms stadshus. Kommer Gotland och gotländska politiker vara välkomna hit om det blir en sammanslagning med Stockholm i en ny storregion?

Stockholms stadshus. Kommer Gotland och gotländska politiker vara välkomna hit om det blir en sammanslagning med Stockholm i en ny storregion?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare Gotlands Folkblad2016-07-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I torsdags offentliggjorde Indelningskommittén sitt betänkande angående den nya län/region indelning. Indelningskommittén föreslår att de 21 länen blir 6 storlän/regioner.

Gotland hamnar som väntat tillsammans med Stockholm. Från Stockholmshåll lät inte reaktionerna vänta på sig och min känsla är att Stockholmarna ser Gotland som något katten släpat in. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) uttrycker sig så här i Dagens Nyheter: ”Till vilken nytta ska vi organiseras ihop med Gotland?”

Som tur är finns det fler kommuner i Stockholms län och de är inte lika negativa till att få med Gotland i den nya indelningen.

Splittringen i Stockholm har även gjort att den framtida sammanslagningen enligt förslaget inte kommer att ske förrän 2023, något som i sig inte är bra för Gotland.

Orsaken till att regeringen tillsatt en Indelningskommitté är de svårigheter som sjukvården har med eskalerande kostnader. Större sjukvårdsområden är ett måste om vår sjukvård skall kunna fortsätta hålla en hög standard som dessutom är kostnadseffektiv och patientsäker.

Ett litet sjukvårdsområde som Region Gotland har i dag problem med att få det hela att gå ihop ekonomiskt, vilket de flesta är medvetna om. När nu den tänkta sammanslagningen drar ut ytterligare på tiden jämfört med 2019 som tre av de nya länen/regionerna slås ihop, blir det ännu större utmaningar att få en budget i balans för hälso- och sjukvården på Gotland.

Nu är det dock viktigt att veta att detta bara är ett förslag som nu skall ut på remiss och vad som sen blir beslutat det vet vi ännu inte.

Här nedanför skriver regionrådet Meit Fohlin (S) om den debatt som blossat upp om regionens remissvar på Tobaksutredningen. Alla förstår att barn och ungdomar lockas av saker som påminner om godis. Klatschiga förpackningar med goda smaker säljer och ger nya användare.

När regionens rödgröna majoritet ger Tobaksutredningen grönt ljus för att förbjuda att det står på snusförpackningen vilken smak som snuset har, gör man det för att våra barn och ungdomar inte skall bli lockad in i ett tobaksberoende genom smaksatta snuser.

De borgerliga partierna tycker tydligen att det är helt ok med tobaksbolagens marknadsföring av smaksatt snus för att nyrekrytera tobaksanvändare. De motsätter sig nämligen utredningens förslag om ett förbud mot att hänvisa till smak på snusförpackningar och föreslog regionstyrelsen att göra detsamma. De menar att snus är så mycket bättre än cigaretter och att rökare som vill sluta röka skall kunna se vilka goda alternativ som snusfabrikanterna har att erbjuda. Att även barn och ungdomar också kan se de goda alternativen och därmed börja ett tobaksanvändande den vägen verkar man inte ta någon hänsyn till.

Ett populistiskt beteende då de hänvisar till den snustillverkaren vi har på ön, och de problem som förbudet kan ge dem. Att ett förbud gäller i hela Sverige och inte ger det gotländska snusföretaget något sämre läge än dess konkurrenter verkar borgarna inte ta någon hänsyn till. De prioriterar arbetstillfällen framför barn och ungdomars hälsa.

Politik gör skillnad och de rödgrönas prioritering av barn och ungdomars hälsa känns riktigt bra.