SVT har låtit undersöka det sociala mediet Twitter och upptäckt en hel del intressanta saker. Bland annat att upp till tio procent av alla delningar är automatiserade på något sätt. ”Det vi kollar efter är beteende och det spelar ingen roll för oss om det är en person som har väldigt mycket fritid, anställda i en trollfabrik eller en mjukvara. Effekten blir densamma.” säger Johan Fernquist, forskare på FOI, totalförsvarets forskningsinstitut till SVT.
Problemet med det automatiserade beteendet är att debatten blir skev och människor tror att en fråga är mer debatterad än den egentligen är. På så sätt kan man få en relativt ointressant fråga att verka extrem omdebatterad.
Johan Fernquist igen: ”Om man vill försöka påverka människor kan man använda sig av många konton som retweetar material väldigt mycket. Då kan man få en förvrängd bild av att ämnen diskuteras betydligt mer än vad de faktiskt gör.”
När det gäller politik så visar en undersökning som Sveriges Radio gjort att det är stor skillnad mellan de frågor som vi uppger är de viktigaste och de frågor som diskuteras mest på Twitter och Facebook.
Skillnaden är anmärkningsvärt stor vilket Sveriges Radios undersökning visar. När väljarna får berätta vilka frågor de tycker är viktigast ligger välfärdsfrågorna i topp.
Skola, vård och omsorg är det som väljarna vill se lösningar på. Jag är helt övertygad om att väljarna också vill diskutera dessa frågor på jobbet, vid middagsbordet men även på sociala medier.
Men Sveriges Radios undersökning visar att det är andra frågor som är mest delade på Twitter och Facebook. Där ligger frågor om vård, skola och omsorg i lä. På sociala medier dominerar integrationsfrågan stort.
Om man lägger ihop det som SVT hittat med den undersökning som Sveriges Radio gjort ser i alla fall jag ett samband. Oavsett om det, som Johan Fernquist säger, är en person som har väldigt mycket fritid, anställda i en trollfabrik eller en mjukvara som vill påverka oss så lyckas de bra.
Sverigedemokraterna har länge varit det parti som har haft störst genomslag på sociala medier och jag är övertygad om att deras sätt att organisera sitt arbete där är riktigt bra. Om de nu också har hjälp av trollfabriker och botar i form av dataprogram som automatiskt sprider deras budskap så är det inte så konstigt att deras spridning på de sociala plattformarna är så pass mycket högre än de andra partiernas.
Detta är något som vi med konton på Twitter eller Facebook bör ha med oss. Bara för att en artikel eller ett uttalande sprids av många olika konton behöver det inte vara en artikel som vanligt folk är intresserad av. Det kan vara tvärt om, ett försök att få en politisk vinkel att verka utbredd.
Men det finns också vanliga personer utan förstånd eller begränsningar. När Annika Strandhäll, som är bland annat Idrottsminister, lade ut en bild på sig i klädd landslagströja inför Sveriges VM-match mot Sydkorea, och kommentaren ”Kom igen nu Jannes gäng!” möttes hon av hatiska kommentarer. Allt från det vanliga ”sossehatet” till rent sexistiska kommentarer.
Frågan man kan ställa sig är om vi människor verkligen är mogna att ha de möjligheter till kommunikation som vi har i dag.