Statistiska centralbyrån, SCB, gör största mätningen av väljarnas partisympatier. Den görs två gånger per år. Maj-resultatet kom på tisdagen.
Socialdemokraterna, S, var i fokus. Partiet har senaste tiden fått lågt stöd i flera mätningar. 24 procent i Ipsos var ett bottennapp.
I SCB brukar S notera en högre nivå än i andra institut. Så främst förändringen står i centrum. Den gäller jämfört med SCB-mätningen för ett halvår sedan. Då fick S 32,6 procent.
S-resultatet i maj i SCB, mätperiod 27 april till 29 maj, var 28,3 procent, och kom nog delvis som en lättnad för S. Men nedgången jämfört med SCB i november är ändå stor, 4,3 procentenheter, och statistiskt säkerställd.
SCB redovisar nettoflöden mellan partierna. För Stefan Löfvens parti visar det att S sedan i november trots nedgång nästan inte tappat några väljare till något annat parti. Inget nettoflöde har registrerats till något av sex av de sju andra riksdagspartierna.
Hur kommer det sig? Jo, S har tappat till "vet ej", soffliggarna. Drygt hälften av S tapp, 2,2 procentenheter, har (netto) gått dit. Det enda övriga nettoflödet sedan i november är till Sverigedemokraterna, SD, och är på 0,4 procentenhet.
S bör ha lättare att vinna tillbaka väljare som gått till "vet ej" än om de gått till andra partier.
Väljarna i "vet ej" räknas bort då partiernas stöd redovisas. Övriga partier tjänar på att före detta S-väljare försvinner. Mest tjänar större partier, som Moderaterna, M, och SD.
M lyckas hålla ställningen som näst största parti med 22,6 procent. Det är nästan samma som Ulf Kristerssons parti hade i november, vilket var 22,2.
Tredje största parti är SD, med 18,5 procent. Det är en ökning för Jimmie Åkessons parti på 3,7 procentenheter och är statistiskt säkerställt. För ett år sedan hade SD också drygt 18 procent, så det är en återgång till den nivån.
För ett år sedan hade Centerpartiet, C, högt stöd i SCB och andra institut. Men sedan M i höstas bytte partiledare till Kristersson minskade C. Annie Lööfs parti hade en statistiskt säkerställd minskning till 9,5 procent i november och nu har stödet för C minskat ytterligare och statistiskt säkerställt till 8,7 procent.
Det tredje största allianspartiet är Liberalerna, L. De erhåller 4,4 procent, vilket är marginellt högre än de 4,2 Jan Björklunds parti hade i november. Vore det valresultat skulle det bli sämsta någonsin för L.
Kristdemokraterna, KD, klarar inte riksdagens spärr eftersom de erhåller 2,9 procent. Det är lägre än noteringen i november på 3,1 för Ebba Busch Thors parti.
Alliansen får 38,6 procent. Det är cirka en halv procentenhet lägre än för ett halvår sedan. Trots en stor tillbakagång för S har inte de borgerliga partierna vunnit på det utan minskat. De tre allianspartier som klarar riksdagens spärr får bara 35,7 procent.
Miljöpartiet klarar riksdagens spärr med 4,3 procent, vilket är en statistiskt säkerställd ökning från novembers siffra på 3,8 procent.
Vänsterpartiet ökade också, till 7,4 procent, jämfört med 7,0 för ett halvår sedan. Alla tre rödgröna partier kommer in i riksdagen och får 40,0 procent. De är större än de tre allianspartier som tar sig in i riksdagen och större än alliansen också om man räknar med KD. SCB:s siffror var kärva för S, men var en besvikelse för alliansen. SD är enda tydliga vinnaren, tyvärr.