Nyårsafton med allt vad det innebär. Då är det väl dags att blicka tillbaka på året som gått. För mig som kom tillbaka till Gotland i slutet av mars efter nästan exakt tio år på fastlandet blir det svårt att ge er en hel årskrönika. Jag gör ändå ett försök att ge er en bild av mina första nio månader på posten som politisk redaktör.
De två största frågorna som rört Gotland under de senaste nio månaderna är regionens ekonomi och vattenbristen.
Vattenbristen blev sommarens stora snackis och från politiskt håll fick Miljöpartiets klä skott för att byggandet av bräckvattenverk försenats. Det stod även klart att den sittande rödgröna majoriteten inte varit överens om att ta hjälp av kalkindustrin. Detta trots att kalkindustrin varit offensiv i frågan.
Men när vattenbristen var ett faktum blev de tvungna att ge klartecken till de två nya bräckvattenverk som regionen nu planerar att byggas i Kvarnåkershamn och i Visby. Även framgångsrika samtal med kalkindustrin har genomförts.
Många av de besparingsåtgärder som nöden tvingade fram kommer att permanentas då man tidigare inte tänkt i de banorna. Exempelvis började man bevattna rabatter och fotbollsplaner med så kallat processvatten. Det vill säga vatten som är av god kvalitet, men inte så pass god kvalitet att det kan användas som dricksvatten.
Regionens bokslut för 2015 gav ett minus på 63 miljoner kronor. Underskotten berodde till stor del på Hälso- och sjukvårdens enorma underskott på 123 miljoner kronor. När budgeten för 2017 skulle sättas var diskussionen mer inriktad på hur stora besparingar som var tvungna att genomföras. Ett besparingspaket på 170 miljoner kronor över tre år klubbades igenom av den rödgröna majoriteten. Den samlade borgerligheten ville spara 200 miljoner kronor.
Ekonomin för året pekade i våras på ett rätt stort underskott. Mycket beroende på de problem som hälso- och sjukvården dras med inte bara på Gotland utan över hela landet. Stora rubriker i media om de prognoserade underskotten och hårda ord från borgerliga politiker har efterhand som prognoserna blivit positivare förvandlats till notiser i media och tysta oppositionspolitiker. Den senaste prognosen pekade på ett överskott, även efter att delavbetalningen på 2015 års underskott räknats in.
Andra stora frågor som rört Gotland är regionfrågan och Nord Stream 2 förfrågan om att hyra Slite hamn. Regionfrågan var en livlina för den Gotländska sjukvården är nu tyvärr död efter att både Centerpartiet och Kristdemokraterna valt blockpolitiken före ytterligare en viktig uppgörelse över blockgränserna.
Nord Stream 2 fick efter att regeringen informerat regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) om rikets säkerhetspolitiska läge nej till sin förfrågan om att återigen få hyra Slite hamn. Nu kommer det nejet inte att förhindra bygget av de nya ledningarna, men fördyra det hela vilket gaskunderna i Tyskland får betala. Om nu inte EU lyckas stoppa bygget helt och hållet.
Ja, så mycket mer än så får inte rum på sidan, så nu återstår bara att önska er alla ett mycket gott nytt 2017.