Sågning i Regionfullmäktige

Simon Härenstam (M) till höger i bild. Under gårdagens Regionfullmäktigemöte sågade Simon Härenstam Byggnadsnämndens ordförande Karl-Allan Nordblom (MP) verbalt längs med fotknölarna.

Simon Härenstam (M) till höger i bild. Under gårdagens Regionfullmäktigemöte sågade Simon Härenstam Byggnadsnämndens ordförande Karl-Allan Nordblom (MP) verbalt längs med fotknölarna.

Foto: Tommy Söderlund

Ledare Gotlands Folkblad2016-10-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gårdagens Regionfullmäktige började i sorgens tecken. Budet om att Björn Fransson (MP) avlidit efter en tids sjukdom kom för mig som en chock.

Jag kom att lära känna Björn under mina år som ersättare i Tekniska nämnden i början av 2000-talet. Björn var en fantastisk människa och en enormt duktig politiker. Han var tydlig i sina värderingar och inriktad på att hitta lösningar för de problem som nämnden ställdes inför. Gotland blir en fattigare plats utan Björn. Mina tankar går till hans familj.

Nästa sorgliga händelse var att två av Sverigedemokraternas ledamöter avgått med omedelbar verkan efter att ha utsatts för hat och hot från personer med högerextrema åsikter. Detta efter att Sverigedemokraterna på Gotland tagit avstånd från den kvinna som varit tongivande i det medborgargarde som bildades på ön i början av året.

Här har vi som vill ha ett demokratiskt samhälle mycket att bekämpa. När trollen med sitt näthat kan styra vilka politiker de inte vill ha är vårt demokratiska samhälle illa ute. Här måste rättsväsendet ta i med hårdhandskarna, mot en terrorism vi tidigare varit förskonade från.

När väl mötet kom igång så kom den första debatten att handla om vilka underlag som skall finnas med i handlingarna för att fullmäktigeledamöterna skall kunna ta beslut. Nu har det hänt alldeles för ofta att det funnits kritik till de underlag som fullmäktigeledamöterna har tillgängliga för att kunna ta beslut.

Oavsett vems fel det är att det vid tiden för när kallelsen skall gå ut inte finns de underlag som skall finnas så bör presidiet lyfta bort det ärendet. För om de fortsätter att ge okey till att ärenden med undermåligt underlag tas upp på fullmäktiges möten så kommer dessa underlag att fortsätta komma. Dags att sätta ner foten och jag hoppas att fullmäktiges beslut i går om att skicka tillbaka ärendet som saknade rätt underlag blir ett uppvaknande.

Två av de frågor som var uppe till beslut var mycket viktiga. En av frågorna var en motion från Lena Grund (L) om att förbättra för elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, exempelvis ADHD, Aspergers- eller Tourettes syndrom. Den andra en motion från Elin Bååth (FI) om att förbättra vården för transpersoner. I bägge dessa frågor har utvecklingen gått oerhört fort. Så fort att samhället inte hänger med.

Vi behöver utbilda personal i skolan och inom vården. Det behöver vara en ständig uppdatering då jag misstänker att den kunskapsutveckling som skett inte kommer stanna av. Mest av allt måste vi utbilda för att få bort våra fördomar. Både när det gäller transpersoner och när det gäller barn som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Mycket av de problem som de drabbas av gäller hur vi bemöter dem.

Turerna om Alhyrs lampor togs sig i går in i fullmäktige salen. Moderaternas gruppledare Simon Härenstam hade skrivit en interpellation till byggnadsnämndens ordförande Karl-Allan Nordblom (MP). Härenstam ställde fyra frågor till Nordblom med anledning av ärendet som rönt stor uppmärksamhet i media. Karl-Allan Nordbloms svar var inte ett svar man förväntar sig från en nämndordförande. Så den sågningen som Nordblom fick av Härenstam var inte bara en retorisk fullpoängare, den var också välförtjänt.