I torsdagens GT kunde vi läsa om ”Närandan”, som lite förenklat kan beskrivas som ett väl fungerande lokalt samarbetsklimat. De boende i När har förstått att någon annan inte kommer att lösa de problem som finns i När eller i alla fall inte se till att problemen löses.
I När har helt enkelt ”nånannanismen” aldrig slagit rot. För er som inte hört uttrycket ”nånannanism” så innebär den att man har inställningen att någon annan skall ta itu med ens problem. Den inställningen har man verkligen inte i När. Jag förknippar ett nära och lokalt samarbete med en landsbygd som har stor andel jordbruk och där är detta något som gått i arv i generationer.
På den tiden då jordbruket verkligen var livsviktigt, då en missad skörd direkt ledde till svält, var jordbrukarna tvungna att samarbeta för sin överlevnad.
Man hjälptes åt med allt från plöjning till skörd och lite till. I När fungerar samarbetet fortfarande, men på ett modernare sätt. Nu delar man på moderna jordbruksmaskiner för att på så sätt minska på kostnaderna. I När verkar man inte tävla om vem som har störst traktor, istället köper man tillsammans in de maskiner som behövs och delar på både kostnader och användningstiden.
När handlaren i den lokala privatägda butiken slutade 1948 tog Närborna själva över driften, och den drivs sedan dess av en lokal förening. I en tid då butiksdöden på landsbygden är stor har Närbodi istället bygds ut i flera etapper. Till GT säger Närbon Sören Larsson: ” I all tid har vi gått samman och löst saker, vi är för små för att slå ihjäl varandra här ute”.
På norra Gotland är läget ett annat. Samarbeten är inte lika vanligt förekommande och ofta känns det som om man istället motarbetar varandra eller i bästa fall väntar på att någon annan skall lösa problemen. Samma dag som artikeln om ”Närsandan” var i GT kunde vi läsa om en restaurang i Fårösund som nu ger upp då de känner sig motarbetade av ortsbefolkningen. Delar av ortsbefolkningen upplever problem med restaurangen och säger Nej tack.
Jag kan acceptera att man upplever problem med en restaurang, men jag kan inte acceptera att man bara säger Nej. Det hade man nog inte gjort i När, där hade man hittat en lösning för ortens bästa. På många orter där det funnits stora och dominerande arbetsplatser är ”nånannanismen” betydligt mer påtaglig än i När
Den här jordnära samarbetsandan som finns i När och andra jordbruksbygder har även smittat av sig på Centerpartiets idéer och Centerpolitikers ageranden. Just det jordnära och ett medlemsunderlag på gräsrotsnivå har lagt Centerpartiet nära Socialdemokraterna i många lokala frågor då personer oavsett partitillhörighet har haft samma mål för sin bygd.
Centerpartiets arv från jordbrukarna som arbetsgivare i form av kritiken mot Lagen om anställningsskydd, LAS, som är den stora skiljelinjen mellan Centern och Socialdemokraterna har sällan varit på agendan i lokalpolitiken.
Så tillsammans för bygdens bästa har Centerpartiet och Socialdemokraterna gjort storverk genom åren. Förhoppningen är nu att Centerpartiet, i dessa ekonomisk tuffa tider för Region Gotland, skall ta fram sitt arv som samarbetspartner för att hitta lösningar för hela Gotlands bästa.