Den ståndaktige soldaten Jan Björklund (L) gör allt för att försvara den borgerliga tesen om ett farligt högt skattetryck i Sverige. I TV4´s ekonominyheter den 26/4 blir det hela komiskt.
Ekonominyheternas långa reportage handlade då om att många svenska företag nu flyttar hem produktion från utlandet. Den intrevjuade företagaren förklarar orsaken till beslutet att flytta hem produktion med lägre kostnader och högre kompetens hos de anställda. De lägre kostnaderna förklaras med att det är viktigt att se helheten och inte bara stirra sig blind på lönekostnaderna.
Senare i programmet kommenterar Liberalernas partiledare Jan Björklund liberalernas förslag till vårbudget. Björklund ondgör sig över det höga skattetrycket som enligt honom får svenska företag att fly Sverige. Men vänta nu, var inte trenden att svenska företag nu börjar ta hem produktion.
Ridå! Björklund hänvisar i och för sig till Spotify som nyligen gick ut med ett öppet brev om deras problem att rekrytera personal. Hänvisningen till Spotify, blir också komisk, när man vet vad Spotify sa sig ha för problem. Spotify nämnde inte det generella skattettrycket som ett av deras problem. Däremot nämnde de bristen på hyreslägenheter i Stockholmstrakten, skolsystemets brist på tidig utbildning i programering och att sociala avgifter måste betalas för optioner.
Bristen på bostäder i storstadsregionerna är väl kända och att borgerligheten, till vilken Björklund är hårt knuten, i Stockholm ligger i framkant på att omvandla allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter kan knappast vara någon nyhet. Vem som var skolminister under tiden 2006-2014 kan inte vara någon hemlighet, men för att tydligöra det hela så var det Björklund själv.
Skolminister Björklund (L) låg också bakom en hel del förändringar i skolsystemen, men han förändrade inte det som skulle ha löst delar av Spotifys problem, så de hade sluppit ha med den på sin lista. Under Björklunds tid i regeringen gjordes också en hel del skattesänkningar, men inte den som Spotify nu uppger vara ett problem.
En som tog Spotify´s problem på allvar var närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Hans svar på Spotify´s öppna brev är solklart: ”Håller jag med? Självklart.” säger Damberg. Han är samtidigt tydlig med att regeringen jobbar med de förändringar som bland annat Spotify identifierat, men att det inte går att förändra i den hastighet som efterfrågas. ”Jag har full förståelse för att startupsektorn har både kortare start- och ledtid än politiken. Det skapar otålighet. Men vi jobbar på det här, jag ser det som viktigt för Sverige att bolag som Spotify fortsätter att växa här”, säger Mikael Damberg (S).
Det är lätt att försöka ta billiga och snabba politiska poänger i dag då allt har blivit snuttifierat. Men de av oss som försöker söka svaren bakom rubrikerna ser ofta att verkligheten är en annan. I Björklunds fall kom sanningen före honom i mål, och de billiga poänger han försökte få föll som furorna i stormen Gudrun.