I dag har regionstyrelsen möte där de bland annat kommer att besluta om justeringar på 2017 års budget.
Då de demokratiska processerna tar tid, vilket de skall få göra, behöver den budget som beslutas under våren justeras för att anpassas till de förutsättningar som finns nu när vi närmar oss det aktuella budgetåret.
Kostnaderna för verksamheter inom både socialnämnden, SON, och hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN, har ökat. Därför får de två nämnderna ytterligare tillskott till sin rambudget för nästa år. HSN får 55 miljoner kronor extra förutom de som nämnden fick i ordinarie budget. HSN får därmed en utökad ram på 101,6 miljoner kronor för 2017.
Socialnämnden får ett tillskott på sju miljoner kronor för den ökade kostnaden för LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Därmed får SON en utökad ram med 31,6 miljoner kronor för 2017.
Men det sker även ett långsiktigt arbete för att minska kostnader i bägge nämnderna. SON har fått mer kostnader för familjehemsplacering av unga. Inte för att fler unga placeras på familjehem utan för att kostnaderna för placeringarna ökar.
Genom förebyggande arbete kan man ge hjälp tidigt och undvika att problemen går så långt att en familjehemsplacering blir nödvändig. Med det socialpsykiatriska teamet som bildats har det förebyggande arbetet kommit igång och visat sig framgångsrikt. Även den fortsatta satsningen på Minimaria är en del i arbetet för att få våra unga att må bättre.
Många äldre är helt naturligt också stora användare av sjukvård. Men är den vård de får på rätt nivå? Är det nödvändigt att de åker jojo mellan hemmet och sjukhuset? Det är inte något som är bra, varken för personen eller för sjukvården. Kan de resurserna fördelas om och bli både billigare och bättre för patienten? HSN har här tillsammans med SON bildat ett äldrevårdsteam som skall jobba för en närmare och effektivare vård för våra äldre.
När den erfarenhet som personalen på våra äldreboenden har av sina äldre, tillsammans med den medicinska expertis som vården har, slås ihop och sätter människan i centrum blir det både bättre och effektivare.
Investeringsbudgeten som är mycket hög har fått en ordentlig genomgång och många satsningar har prioriterats ner. Men det finns investeringar som måste göras.
Under hösten har vi kunnat läsa i GT att elevhemmet på Folkan i Hemse är i stort behov av renovering. I investeringsbudgeten prioriteras den renoveringen.
Sommarens vattensituation har också lett till att regionen satsar på att säkra vattentillgången, något som initialt belastar investeringsbudgeten.
Även den stora byggtakten som de senaste åren gjorts på A7-området och som fortsätter i hög takt innebär att regionen måste öka servicenivån där. Den första satsningen är att en ny förskola kommer att byggas där.
I investeringsbudgeten finns även påbörjade byggen som sträcker sig över flera år och därmed också belastar investeringsbudgeten flera år. Ombyggnaden av F-huset på Säveområdet fortskrider tillsammans med byggandet av kryssningskajen och den muddring som pågår i Klintehamns hamn.
Så trots den ekonomiska situationen ser jag att det finns en politisk vilja att faktiskt förbättra situationen för oss gotlänningar att leva och bo på vår kära ö.