Regeringen genom Statsminister Stefan Löfven och Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan, presenterade i går på sin presskonferens i Almedalen ett långsiktigt reformprogram för minskad segregation.
Programmet bygger på tio nya reformer som, förutom de reformer som redan är beslutade, skall bygga Sverige mer jämställt och minska segregationen. De tio reformerna är ett startskott för ett långt och gediget arbete. Reformerna riktar sig till socialt utsatta områden och spelar över många områden exempelvis extra satsningar på barn och ungdomar genom stöd till förskolor, skolor, idrottsledare och ungdomsledare. Dessutom finns den översyn av straffen för attacker på blåljuspersonal som tidigare utlovats med i reformprogrammet.
Statsminister Stefan Löfven var mycket tydlig med att attacker mot blåljuspersonal aldrig kan accepteras. De åtgärder som Inrikesminister Ander Ygeman nu får fram genom samtal med berörda parter blir direkta åtgärder, medan översynen av straffsatserna är en långsiktig markering.
Då segregeringen i samhället även syns mellan bostadsområden så vill regeringen skapa en upplåtelseform av mark där kommuner genom detaljplan kan skapa bostadsområden som innehåller olika boendeformer. Med olika boendeformer kan människor med olika inkomster mötas naturligt vilket motverkar strukturer som skapar segregation och klyftor.
Reformprogrammet bär en tydlig socialdemokratisk profil där strävan efter det jämlika samhället tar stora steg framåt. De sen lång tid ökande klyftorna har skapat ett mer ojämlikt samhälle och den senaste tidens oroligheter i socialt utsatta förorter är en följd av detta. Nu fortsätter Sverigebygget. De miljarder kronor som sen tidigare satsats för att bygga Sverige får här sällskap av ytterligare 100 miljoner kronor 2017 som till år 2020 vuxit till 250 miljoner.
Regeringen visar med det långsiktiga reformprogrammet att de verkligen tar problemen med segregationen på allvar. Målen med programmet är mycket höga, men det visar bara på vikten av reformerna. Målet kommer tillsammans med det mycket höga målet om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020 var nycklar till ett mer jämställt Sverige.
På presskonferensen fick den samlade pressen även en snabbversion av kvällens tal. Det kan aldrig sägas för ofta hur bra det går för Sverige. Sverige har stark ekonomi, vi har fler som studerar på högre utbildningar än någonsin och fler företag väljer att flytta hem sin verksamhet till Sverige. Därför är det möjligt att försätta utveckla den svenska modellens tre ben. Arbete, välfärd och de sociala skyddsnäten. Det breda samhällsbygget som har startats kommer att fortsätta och förstärkas.
Utrikespolitiken är med de stora konflikterna i världen och den kris som EU drabbats av efter Brexit mycket viktig. Därför kommer regeringen prioritera arbetet både i FN:s säkerhetsråd och i EU för att få en bättre värld för alla.
De framgångar som regeringens politik har haft på sysselsättningen och ekonomin kommer nu att fortsätta genom de nya reformerna som presenterades i dag och de ger hopp om en framtid för ett mer jämlikt Sverige.