Inget är som väntans tider, brukar det heta. Som den politiska ”nörd” jag är hade jag sett fram emot SVT:s partiledardebatt som sändes direkt i söndags.
Men så besviken jag blev. Vilket kackel. Jag hann tröttna rätt fort då partiledarna mer eller mindre skrek i kapp med varandra.
Debattledarna verkade handlingsförlamade mot partiledarnas ovilja att låta den som fått ordet prata ostört. Några av dem hade lite bättre disciplin, men ingen var oskyldig. Hur har de tänkt få ut sina politiska mål när jag som är extremt intresserad, tappar intresset? Hur skall då vanliga väljare få upp intresse för politik?
Nej SVT, och andra TV-bolag som tänker ha politiska debatter, det är dags att sätta partiledarna i burar med möjlighet att koppla bort dem när de inte har ordet. För politik är viktigt. Hela vårt samhälle är uppbyggt av politiska beslut och alla politiska beslut påverkar oss på ett eller annat sätt.
Vi som bor i landet skall inte bara rösta vart fjärde år. Vi skall också ha ett stort intresse för hur vi vill se landet utvecklas. Vi skall ha ett intresse för politik. Men det är inte så lätt att hålla det intresset uppe när politiken inte tillåts vara intressant.
Problemet med papperstidningar är att texterna som skall in måste göras klara rätt lång tid innan läsaren får tidningen i handen. När jag dessutom vill ha ledigt över helgen kan det bli konstigt. I gårdagens ledare, som jag skrev i fredags, redogjorde jag för min syn på att Liberalerna sagts sig villiga att bilda regering med Socialdemokraterna om de borgerliga partierna inte får majoritet efter valet 2018.
Då Centerpartiet också varit mycket tydliga i att de inte kan tänka sig något samarbete med Sverigedemokraterna frågade jag då hur Annie Lööf (C) skulle se på Liberalernas tankar. I bilen hem från jobbet hörde jag Annie Lööfs svar att Centerpartiet inte är intresserade av att sitta i en storkoalitionsregering med Socialdemokraterna. Samtidig var Annie Lööf fortsatt tydlig med att Centerpartiet inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna.
Förra veckan kom frågan om nya områden som skall klassas som riksintressen för friluftsliv upp. Länstyrelsen har tagit fram 14 områden som de anser skall klassas som riksintressen för friluftsliv. Frågan var tydligen på tapeten redan 2014, men områdena som föreslås har därefter reviderats under de två år som gått.
Det arbetet verkar ha pågott på Länsstyrelsen under tystnad. Enligt Gotlands Tidningar så är regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) förvånad över att regionen inte blivit inblandat i arbetet. Det är först nu när förslagen ligger klara som regionen ställs inför faktum, och skall på relativt kort tid yttra sig.
Vad det i sak innebär att ett geografiskt område klassas som riksintresse för friluftsliv verkar vara lite svävande. I GT:s artikel säger Mattias Vejlens på Länsstyrelsen att ”Det är först i en juridiskt bindande plan eller i en tillståndsprövning som frågan om dess användning slutligen avgörs.” Det känns inte särskillt betryggande. Särskillt inte när frågan i högsta grad kan komma att påverka möjligheten till arbeten här på Gotland.