Sent skall syndaren vakna

Sovande. Tomten har rätt att vara trött efter julens bestyr. Däremot kan man fundera på om andra hunnit vakna i tid?

Sovande. Tomten har rätt att vara trött efter julens bestyr. Däremot kan man fundera på om andra hunnit vakna i tid?

Foto: Maja Suslin / TT

Ledare Gotlands Folkblad2016-12-30 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi var många som kritiserade den politik som de borgerliga regeringarna bedrev mellan 2006 och 2014. Nu verkar även de borgerliga partierna vakna ett efter ett.

Först ut var moderaterna som nu verkar ta avstånd från det mesta som Reinfeldt drev igenom under hans åtta år som statsminister. Moderaterna svänger i och för sig åt höger och är nu inne och tassar på mark som tidigare varit nationalistiska partiers territorium.

Så deras uppvaknande kan jag inte se som sunt. Något som väljarna också verkar tycka då moderaternas stöd i de olika väljarundersökningarna minskar stadigt.

Nu verkar även Kristdemokraterna vakna till liv och svänger helt i frågan om pensionärsskatten. Det var de borgerliga regeringarna som skapade de stora skillnader det är i skatt mellan arbete och pension. Från de som motsatte sig att det skulle vara skillnader har man anfört att pension är uppskjuten skatt.

Skillnaderna har även kritiserats hårt från pensionärsorganisationerna och är en del i att pensionärerna har svårare att klara sig ekonomiskt. Kristdemokraternas uppvaknande är därför sunt i denna fråga.

Här på Gotland har vi sett liknande svängningar, men med total avsaknad av den självkritik som deras centrala partiledningar haft. Eva Nypelius (C) frikort till vården som jag skrivit en hel del om. Där hon gjort samma sak som majoriteten gör, men kritiserar bara majoritetens beslut.

Samma sak med Moderaterna och deras förslag till att sälja fastigheten som Campus Gotland och Almedalsbiblioteket verkar i. När Moderaterna i våras motionerade om frågan var de okey, men nu när det ska genomföras blir det plötsligt fel.

I våras skrev ett antal läkare en debattartikel om den i deras ögon så förhatliga Matrisorganisationen. En organisation som den borgerliga majoriteten drev igenom 2010. När läkarna gjorde sitt utspel blev även de borgerliga politikerna med Liberalerna i spetsen uppspelta, då de kunde ge majoriteten skulden för läkarnas synpunkter. Givetvis utan att uppmärksamma den roll de själva spelat i tillkomsten av organisationen.

Det är sunt och politiskt klokt att då och då göra bokslut och se över sin politiska inriktning. Det behöver alla partier göra. I det arbetet kan tidigare förd politik ifrågasättas och tas avstånd ifrån, vilket nu både Moderaterna och Kristdemokraterna gör. Men sättet de gör det på är också hedervärt, även om jag inte håller med dem i alla frågor de ändrar sig i.

Men om för mycket i bokslutet ifrågasätts och för mycket av den tidigare politiken kasseras, kan det bli svårt för väljarna att veta var partierna står. De borgerliga partierna har här ett större problem än exempelvis Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

För många av de borgerliga partierna har snurrat runt en hel del i den borgerliga hagen, och har inte samma välgjutna ideologiska grund att stå på som S och V. M och KD har dessutom börjat vidga hagen de själva rör sig i åt nationalismens håll, något som både Centerpartiet och Liberalerna ser med fasa på.

Men vi får väl se vad som sker i slutändan för det finns ännu tid för syndarna att vakna.