Skärpning Stefan Löfven!

Stefan Löfven (S) talar i Almedalen 2018, men har nu valt att inte komma 2019.

Stefan Löfven (S) talar i Almedalen 2018, men har nu valt att inte komma 2019.

Foto: Erik Fransson/arkiv

Ledare Gotlands Folkblad2019-04-16 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I helgen gav Socialdemokraternas ordförande, statsminister Stefan Löfven, beskedet att han inte tänker medverka under årets politikervecka i Almedalen. Beskedet i sig är egentligen inget att hänga upp sig på. Löfven är inte den första socialdemokratiska ordföranden, eller statsministern, som väljer att avstå Almedalen. Göran Persson, Socialdemokraternas ordförande 1996-2007 och statsminister 1996-2006, deltog bara vid två tillfällen av elva möjliga. 2007 valde dåvarande statsministern, Fredrik Reinfeldt (M), att avstå.

Men det som jag, och många med mig, reagerar på är orsaken till Stefan Löfvens ställningstagande. ”Almedalen har blivit för mycket av lobbyister och näringslivsintressen och för lite av folkrörelse och enskilda medborgare” säger han i en intervju i Aftonbladet. Han fortsätter: ”Jag vill se hela vårt land, höra vilka drömmar, problem och utmaningar olika delar av landet möter, och forma politik utifrån det.”

Stefan Löfven, det här håller inte. Det luktar populism. Speciellt då det är partierna själva som äger sina arrangemang och partierna tillsammans som äger upplägget. Dessutom tar jag för givet att samtliga politiker själva bestämmer över vilka debatter, möten eller seminarier de deltar på. Vill man inte ställa upp i paneldebatter eller andra liknande uppträdanden arrangerade av lobbyister och näringslivsintressen så är det bara att tacka nej. Vill man inte springa mellan mediebolagens olika direktsändningar så är det bara att tacka nej.

Jag har full förståelse för att veckan är intensiv och ligger under den enda del av året då politiker verkligen kan ta det lite lugnare, men att skylla på orsaker man själv till stor del kan styra är inte okej.

Jag ser utvecklingen av Almedalsveckan som naturlig. Förutsättningarna har förändrats de senaste 20 åren. 1999 fanns varken Almedalsbiblioteket eller kongresshallen Wisby Strand. I lokalerna för före detta Maltfabriken etablerades högskolan på Gotland 1998 och har utvecklats vidare till flera fastigheter och till Uppsala Universitet Campus Gotland.

Redan då, för 20 år sedan, var suget efter både lokaler för offentliga möten som för hotellrum stort och de som ville delta fick vara ute i god tid. Ofta redan året innan för att vara helt säkra. Tillkomsten av fler och större möteslokaler i området runt Almedalen har inneburit fler besökare. När besökarna blir fler genererar det också fler utställare och spiralen är igång.

Den utvecklingen har jag svårt att se hur partierna kunnat förhindra, förutom på en punkt. Sitt eget deltagande i andras arrangemang. Frågan man kan ställa sig är hur attraktiva lobbyisters och näringslivsintressenternas arrangemang hade varit om toppolitikerna valt bort dem. Om partierna dessutom valt att ha egna seminarier på liknande teman hade den utveckling som Löfven nu kritiserar inte skett i samma omfattning.

Så mitt tips till Stefan Löfven är att han som ordförande först styr upp Socialdemokraternas engagemang under politikerveckan så det bättre passar honom och hans partikamrater. För att sen genom partiets representanter påverka de delar av veckan som partierna tillsammans äger. Istället för att, som nu, sälla sig till demokratikritiker, politikerföraktare och populisters kritik av veckan.