Skilda åsikter ger styrka

SSU:s deltagare på årsmötet. Emma Höggren, Kiira Lujala Boman, My Frändestrand, Jonathan Carlsson, Lina Karlsson och Tilde Granath.

SSU:s deltagare på årsmötet. Emma Höggren, Kiira Lujala Boman, My Frändestrand, Jonathan Carlsson, Lina Karlsson och Tilde Granath.

Foto: Håkan Ericsson

Ledare Gotlands Folkblad2016-04-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Inför Socialdemokraterna på Gotlands årsmöte har SSU Gotlands motion om hur regeringen tagit sig an den extrema flyktingsituationen, fått medialt genomslag. SSU Gotland beskriver regeringens hantering som ”Ohuman och ansvarslös”.

SSU är inte ensamma om de åsikterna och förutom det hårda ordvalet är även Löfvens regering överens om att de beslut som innebär en minskning av antalet asylsökande inte är något att vara stolta över. Besluten var däremot tvungna att tas då antalet ankommande människor på flykt blev för många för att vi på ett säkert sätt skulle kunna garantera deras säkerhet. Debatten som leddes av SSU Gotlands nyvalda ordförande Jonathan Carlsson blev riktigt bra. SSU utgick ifrån den ideologiska bas som Socialdemokraterna har där solidaritet och mänskliga rättigheter står i fokus. SSU ville att Socialdemokraterna på Gotland skulle ställa sig starkt kritiska mot, regeringens migrationspolitik, de införda ID kontrollerna och mot de tillfälliga uppehållstillstånden.

I debatten var det många som höll med SSU i deras kritik, men inte till att ställa sig STARK kritisk mot den politik som regeringen tvingats till. I slutet av debatten tycktes det som om SSU vunnit gehör för att Socialdemokraterna Gotland skulle ställa sig starkt kritiska till de tillfälliga uppehållstillstånden, men årsmötet biföll till slut ändå styrelsens förslag om att avslå motionen. De unga SSU:arna visar i debatten att de är politiskt mogna. Till skillnad från den nästan dubbelt så gamla KDU ordföranden Sara Skyttedals populistiska och ansvarlösa sätt att debattera ägnar sig de gotländska SSU:arna åt att debattera på ett sakligt och ödmjukt sätt. Jag kan inte annat än ge dem beröm för det, även om deras oerfarenhet av att tala ifrån en talarstol lyser igenom. Ett vanligt beteende inom arbetarrörelsen är att många styrelser tar på sig ett för stort ansvar genom att sätta sig på andra stolar än de man sitter på. Under diskussionerna om motionerna på årsmötet valde Socialdemokraterna Gotlands styrelse ofta att sätta sig på regionstyrelsens stolar.

Organisationen Socialdemokraterna på Gotland behöver inte ta ansvar för regionens ekonomi i sina beslut om vilken politik man vill föra. Däremot behöver de socialdemokratiska ledamöterna i region -styrelsen och -fullmäktige ta det ansvaret när de är på region -styrelsen respektive -fullmäktige. Vi måste kunna skilja på var vi kan driva vilka frågor och i vilken utsträckning. När vi kommer till framtida valrörelser kan vi inte vara helt utan vilja och idéer om vad vi vill göra. Kan vi då visa på att detta har medlemmarna sagt och det vill vi driva så är mycket vunnet. Att alla idéer och förslag inte går att genomföra direkt i regionen får inte stoppa oss från att anta dem.

Avslutningsvis så är det ungdomarna i SSU, S-kvinnornas och alla andras motioner som väcker debatt och som för den socialdemokratiska politiken framåt. Debatten visar att det är de från början skilda åsikterna som enar och ger partiet styrkan att gå framåt.